In 2007 een titelloze debuut-cd, maar pas in 2010 opgepikt door op Lowlands te worden uitgenodigd. Dat geeft moed en zo brengt singer-songwriter Marten de Paepe nu eindelijk zijn opvolger uit: ‘Boskoop’. De Zeeuwse oud-Nijmegenaar uit Amersfoort is sinds zijn debuut gegroeid, en niet voor niets heeft V2-Records de talentvolle singer-songwriter onder hun hoede genomen. ‘Boskoop’ is in feite een verlengstuk van zijn eerste cd, met drie herbewerkingen van nummers van zijn debuut.

De Paepe heeft een duidelijke invloed gehaald uit collega singer-songwriters als Nick Drake en Glen Hansard. Zijn stem brengt rust en meemoed en geeft tijd en nood tot nadenken. De duidelijke zuid-Amerikaanse stijl van de Paepe heeft een hoog ‘road-trip door de landerijen van Boskoop’ gevoel en zijn samenzang met zangeres Chantal van der Leest sluit naadloos op elkaar aan.

‘Boskoop’ is romantisch en de pedalsteel van gitarist Johan Borger (zelf ook niet onverdienstelijk zanger) geeft bij tijd en wijle zelfs een klein beetje een gevoel naar een rustig werk van de oude Dire Straits aan het luisteren te zijn. De Paepe zingt ingetogen, timide en lijkt zelfs verlegen op de achtergrond te willen staan. Vandaar dat wij bij het beluisteren van ‘Boskoop’ het gevoel krijgen Marten op zijn woord te mogen geloven, zo eerlijk klinkt het album. Een album, dat gezien de teksten wat lijkt op een conceptalbum over alles wat een muzikant zelf meemaakt aan het begin van zijn carrière. Hoewel conceptalbum, dat plakkertje zal wellicht niet gewaardeerd worden door de liefhebbers van het genre.

Het samenspel tussen de muzikanten op ‘Boskoop’ is alsof de band zich geheel in dienst van de Paepe al jaren op de achtergrond houdt. Marten zelf houdt het simpel, geen overdreven uithalen, geen muzikale overdrijvingen, op de een of andere manier lijkt alles samen te komen op het album, dat misschien wel een van de betere singer-songwriters albums is van de laatste jaren.

Marten de Paepe laat op ‘Boskoop’ zijn binnenste zien en horen, en met heerlijke tracks als ‘Boskoop’, ‘Perfect man’ en de herziene versie van ‘Island in the sea’ kan het niet anders of de Paepe breekt nu eindelijk door bij het grote publiek. “Although the road is long, i’ll be driving on…”, zingt de Paepe in de titeltrack. En dat doet hij. (7/10) (V2)


Deel: