In de top 10 deze week de tien grootste festivalrampen. Niet het meest leuke onderwerp, maar erg actueel na het dramatische Pukkelpopweekend. Hieronder tien festivals waar het fout ging, met helaas ernstige gevolgen voor één of meerdere festivalgangers:

10. Op 3 juli van dit jaar maakt een vrouw een val van een dertig meter hoge sponsortoren op het Deense Roskildefestival. Ze overleeft de val logischerwijs niet.

9. Twee jaar geleden, op 22 juli 2009 breekt op het gratis dancefeest Sunset Grooves in Hoek van Holland een vechtpartij los. In een poging de rust te herstellen lost de politie enkele schoten en wordt een 19-jarige jongen geraakt. Hij komt te overlijden en er vallen nog zes gewonden.

8. Tijdens een optreden van een metalband op het Duitse Pressure Fest gaat het publiek zo te keer dat een 26-jarige man komt te overlijden door een trap in zijn lever. Nog eens 25 mensen raken gewond tijdens het optreden.

7. Na het optreden van de Black Motorcycle Club op het Belgische Pukkelpop, vorig jaar, overlijdt een geluidstechnicus van de band aan een hartaanval. Een dag later pleegt de zanger van Oú Est Le Swimming Pool zelfmoord na het optreden van de band. Helaas niet eens het meest zwarte jaar uit de geschiedenis van het festival.

6. In 1969, tijdens het wereldberoemde Woodstock komen drie mensen om het leven door verschillende oorzaken. Één festivalganger overlijdt door een overdosis aan heroïne, één man wordt overreden door een tractor, en een derde man komt om het leven door een gesprongen blinde darm. Drie smetten op het beroemdste festival in de geschiedenis.

5, In datzelfde jaar komen tijdens het Altamont Speedwat Free Festival vier mensen om het leven. Een lid van de Hells Angels steekt een 18-jarige jongen dood, omdat deze een geweer zou hebben getrokken, twee anderen overlijden door een aanrijding en een vierde komt om het leven doordat hij werd vertrapt in de drukte.

4. Anderhalve week geleden komen tijdens het Indian State fairgrounds, een countryfestival in Indianapolis, 5 mensen om het leven door een instortend podium. 24 mensen raken gewond. De wereld reageerde geschokt, niet wetende dat het nog geen week later overtroffen zou worden, op negatieve wijze…

3. Pukkelpop 2011… Tijdens plots opkomend noodweer wordt het halve festivalterrein afgebroken door rukwinden. Een tent stort in en verschillende bomen, palen en torens vallen om. Vijf festivalgangers laten het leven op het Pukkelpopterrein, en nog eens meer dan honderd mensen raken (zwaar-) gewond. Sommigen van hen liggen helaas nog steeds in het ziekenhuis.

2. Voor een tweede maal wordt ook Roskilde getroffen door dodelijke slachtoffers. Tijdens het optreden van Pearl Jam in 2000 worden negen mensen doodgedrukt door de menigte die van achteruit naar het podium dringt. De ramp leidde tot een complete ommekeer op het gebied van veiligheid, waarbij voor het podium speciale hekken worden geplaatst die de druk van de mensen massa kan meten en een veiligheidscoördinator vanaf een hoekje op het podium de mensenmassa in de gaten zal houden.

1. De grootste ramp in de geschiedenis staat bij velen ook nog vers in het geheugen gegrift. Tijdens de Love Parade vorig jaar in Duisburg waren vele Nederlanders getuige en slachtoffer van de paniek die uitbrak in een veel te smalle toegangstunnel. 21 Mensen komen om het leven, waaronder een Nederlander. Meer dan 500 mensen raakten gewond en bij velen zal het beeld nooit meer van het netvlies af gaan. Politie en organisatie moeten nadien toegeven dat er veel fouten zijn gemaakt; het bekendste dancefeest ter wereld komt hiermee dan ook op nare wijze aan haar einde.

Deel: