Opera Trionfo brengt in samenwerking met het Grachtenfestival voor het eerst achttiende-eeuws Russisch muziektheater naar Nederland. In de tuin van de Amsterdamse Hermitage presenteert het gezelschap op 18, 19 en 20 augustus de opera Skupoy: De vrek (1781) van Vasily Pashkevich. Deze favoriete hofcomponist van Catharina de Grote schreef meerdere opera’s voor het theater van de Hermitage in Sint-Petersburg, waar het een komen en gaan was van beroemde Europese kunstenaars. Pashkevich kreeg veel waardering voor zijn stukken en kwam zelfs bekend te staan als de Russische Mozart.

De tekst van Skupoy: De vrek is geschreven door de destijds toonaangevende toneelschrijver Yakov Knyazhnin. Die baseerde zich losjes op Molières komedie De vrek en situeerde het verhaal in het Rusland van zijn tijd. Die bewerking inspireerde Pashkevich tot een satirische opera, die wordt gezien als een van zijn best geslaagde werken.

De bekende tenor Marcel Beekman vertolkt de hoofdrol. De dirigent Peter Biloen heeft de muzikale leiding. De regie is in handen van Pepijn Cladder. Het verhaal draait rond de vrekkige Skrjagin. Die beheert fanatiek de 20.000 roebel van zijn nichtje, over wie hij de voogdij heeft. De geliefde van dat nichtje verzint een list om dat vermogen in handen te krijgen. Hij laat zijn kamermeisje, als een steenrijke gravin uitgedost, de vrek inpalmen.

Deel: