altVorige week had ik het genoegen om het album ‘What’s Going On’ van Marvin Gaye te mogen bespreken, dit keer ga ik van de soul naar de rock. Vergeleken met een aantal albums van de zanger van deze week is het album wat ik vandaag onder de aandacht wil brengen volgens kenners niet zijn beste. Ongetwijfeld zullen de meningen hierover verdeeld zijn. ‘Legendary Album ….. The River’.(Bruce Springsteen)

Zoals ik al zei is volgens de kenners ‘The River’ niet The Boss zijn beste album, zij beweren dat ‘Born To Run’ zijn beste is en dat ‘The Wild, The Innocent & The E Street Shuffle’ of ‘Darkness On The Edge Of Town’ perfect zijn. Ik ga hier niet discussiëren over welk album nu het beste is, maar ‘The River’, een 20 songs tellend, 83 minuten durend dubbelalbum is een voorbeeld van Springsteen’s muzikale genialiteit en wat liet horen wat rock en roll nu eigenlijk inhoud. In eerste instantie nam hij tien nummers op voor een album getiteld ‘The Ties That Bind’ waarvan de bedoeling was dat het eind 1979 uitgebracht zou worden. In plaats daarvan ging hij terug naar de tekentafel en schreef wat “donkerder” materiaal na het nummer ‘The River’. Het resultaat was het dubbelalbum welk in de herfst van 1980 voor het eerst het daglicht zag.
Fans die ook maar een beetje bekend zijn met het werk van “The Boss” kunnen je vertellen dat ‘The River’ een van zijn compleetste albums is. Afgezien van de dubbele release van ‘Human Touch’ en ‘Lucky Town’ zijn de nummers zeer gevarieerd en laat Springsteen horen hoe rock en roll geschreven hoort te worden. De titeltrack blijkt een van de grootste hits uit zijn carrière te worden. Het sterkste nummer van het album, ‘Hungry Heart’ is een zeer beroemd nummer omdat het eigenlijk door Bruce geschreven was voor de Ramones. In plaats van het nummer aan hen te geven overtuigde producer Jon Landau hem om het nummer op ‘The River’ te zetten. Dit was een goede zet, want het bleek het meest succesvolle nummer tot op heden te worden voor “The Boss” Het behaalde de 5e plaats op de US pop singles lijst maar werd overschaduwd door het beter dansbare ‘Born In The USA’.
Tegenover de uptempo nummers als ‘Hungry Heart’, ‘Sherry Darling’, Two Hearts’, ‘Ramrod’ en ‘Out On The Street’ staan rustige nummers als ‘Independence Day’ of het briljante ‘Point Blank’. Ballads als ‘Stolen Car’, ‘Drive All Night’ en Wreck On The Highway’ moeten worden gewaardeerd voor hun melodieën en hun speciale constructie. ‘Stolen Car’ is een zeer ondergewaardeerd nummer wat gaat over Springsteen’s zware jeugd. ‘The Times That Bind’ is een geschikte openingstrack voor ‘The River’ wat een goed voorbeeld geeft van subliem gitaarwerk en het drumwerk van Max Weinberg. ‘Two Hearts’ werd een graag gespeeld en gehoord nummer tijdens de concerten met gitarist Stevie Van Zandt als co-zanger van Bruce. ‘Out On The Street’ is een klassiek voorbeeld van een nummer wat Bruce geschreven heeft voor live-optredens.
De titelsong begint met een akoestisch stukje gitaar en mondharmonicaspel en ontpopt zich daarna tot een van de meest emotionele nummers die Springsteen ooit uitbracht. Het is te vergelijken met ‘Thunder Road’ wat ook beschouwd word als een van de beste van The Boss. De ontwikkeling als tekstschrijver van dit album is een van de meest miraculeuze. ‘The River’ laat de wereld zien dat Bruce met muziek kon doen wat hij wilde. Albums vóór en ná ‘The River’ worden beschouwd als beter, maar specifieke nummers van het album overschaduwd alles wat hij heeft uitgebracht. ‘The River’ staat bij Rolling Stone op plaats 250 van hun “500 all time best albums”.

Deel: