Uitmarkt 2011; de start van het culturele seizoen. Een seizoen waarin de kunst- en cultuursector stevig wordt uitgedaagd. Het seizoen van groeiende saamhorigheid, nieuwe initiatieven en samenwerking, iets wat de Uitmarkt al jaren uitdraagt. Het geeft een voorproefje van alles wat komen gaat. Cabaret, een nieuwe pop sound, jong talent, boeken die je écht moet lezen, en het tentoonstellingaanbod voor het aankomende seizoen – allen worden op bijzondere wijze gepresenteerd.

De 34e editie van de Uitmarkt vindt dit jaar plaats op en rondom het Museumplein, het Leidseplein en in het Vondelpark. Op 26, 27 en 28 augustus wordt het cultuurminnend publiek verrast met een bijzonder uitgebreid programma. Vrijdagavond 26 augustus is de opening, een grootste show met optredens van o.a. Arjan Ederveen, het Nationale Ballet, Ruben Hein en Dazzled Kid, en de presentatie is in handen van Jörgen Raymann. Het weekend wordt afgesloten met de Musical Sing-a-Long. Het Museumplein vormt het decor voor bijzondere presentaties van de Nederlandse musea, de Amsterdamse theaters en concertzalen en de Nederlandse productiehuizen, producenten en gezelschappen. Op de grote buitenpodia worden de hoogtepunten voor komend seizoen gepresenteerd. Filmpje kijken? De Openluchtbioscoop op het plein speelt o.a. Woody Allens legendarische Manhattan.

Rond het Leidseplein, hét theaterplein van Nederland, is toneel, dans, cabaret en kleinkunst te zien in o.a. de Stadsschouwburg, Theater Bellevue, het DeLaMar Theater, De Balie, de Sugar Factory, de Melkweg en Paradiso. Het Vondelpark is het hele weekend het terrein van de jeugd, want ook dit jaar zal de Uitmarkt Junior daar neerstrijken. Doe mee met de workshops van de Amsterdamse musea, speel bijvoorbeeld mazzelbingo met Maz de Matze of leer handige fototrucs bij FOAM. In het Openluchttheater zijn optredens van o.a. Kinderen voor Kinderen, Geronimo Stilton en Theatergroep Max. Literair Nederland wordt ook dit jaar sterk vertegenwoordigd met de Uitmarkt Boeken. Met een uitgebreide boekenmarkt op het Museumplein en op de literaire podia worden verhalen verteld, literaire discussies gevoerd en schrijvers gehoord.

{loadposition unruly-bjorn}

In de theaters rondom het Leidseplein het hele weekend Toneel. Op zaterdag spelen de grote namen in de Stadsschouwburg. In het toneelprogramma van een uur staan de grote toneelgezelschappen, waaronder de Oostpool, Orkater, RO Theater en Toneel Speelt op de planken. Een ander voorproefje op komend seizoen geeft Toneelgroep Amsterdam met het programma De Toneelbibliotheek, tevens in de Stadsschouwburg.

In het DeLaMar Theater wisselen op zaterdag acteurs en scènes elkaar af in een twaalf uur durende estafette uitvoering van het beroemde toneelstuk Who’s Afraid of Virginia Woolf?. Zondag is de dag van de nieuwe generatie toneelmakers. In Theater Bellevue ondermeer Opium voor het Volk die een voorproefje geven van de nieuwe voorstelling De Zoon en muziektheatergroep Fantasten speelt een stuk uit ‘Dodelijk Verlangen’.

Op zaterdag staan de Melkweg en Bellevue in het teken van Dans. Jonge makers, dansgezelschappen en productiehuizen presenteren in de grote zaal van Theater Bellevue. Op de planken onder andere fragmenten uit de dansvoorstelling 2: Dialogue with Lucinda van choreografe Nicole Beutler en een preview van de voorstelling van choreografen Mouna Laroussi en Kathrin Gramelsberger; Chamaeleon.

Op zondag dansen de grote gezelschappen in de Stadschouwburg en het DeLaMar Theater. Met een prachtig optreden van het ICKamsterdam -Emio Greco en de indrukwekkende dans solo Double You van Jiří Kylián door Het Nederlands Dans Theater. Het Fringe Festival nestelt zich met een mobiel podium aan de Leidsekade, tegenover Theater Bellevue.

In de Melkweg, Sugar Factory, Theater Bellevue, Boom Chicago en het Comedy Café ook dit jaar weer volop Cabaret. Op zaterdag in de Melkweg Sylvester Zwanenveld’s teaser van zijn show Het recht van de Sterkste, op zondag Lebbis met ‘Branding’ en ook op zondag een half uur Dorine Wiersma in de Sugar Factory met haar show Goed zo, Dorine.

Het hele weekend op het Museumplein muziek en theater dorp De Voorstelling. Hét infopunt van de Amsterdamse theaters en waar ieder zich met een greep uit het eigen repertoire voorstelt. Korte voorstellingen van een kwartiertje volgen elkaar het hele weekend op. In het Mercure Theater zijn er korte dans-, toneel-, cabaret- en musicalvoorstellingen te zien. Een Frank Sanders musical performance, Jan Rot, singer songwriter Marike Jager en de Dames voor na Vieren spelen een deel uit hun show Koude Kermis

Deel: