Ondanks het feit dat ze pas net hun eerste langspeler hebben afgeleverd, toert Crystal Fighters zich helemaal suf. Zo deed de Engels-Baskische formatie al veel plaatsen in Europa aan en kwam de band onlangs terug uit Mexico. Het is dan ook opvallend dat de band bij een bezoek aan Eindhoven in de kleine zaal van de Effenaar moet spelen, terwijl er niks voor de grote zaal gepland staat. Het concert is dan ook al weken uitverkocht. Het aanwezige publiek was er in ieder geval blij mee, want het opzwepende punkpopgeluid van de band leent zich uitstekend voor zalen van deze omvang. Crystal Fighters speelde het dak er dan ook af.

Dit optreden van Crystal Fighters was in één woord: “dansbaar”. Extreem dansbaar. Vanaf het eerste tot het laatste nummer wisten de bandleden het publiek in beweging te houden. Dat is op zichzelf al een uitzonderlijke prestatie in de stijve lage landen. Maar zelfs toen de band even van het podium af moest toen bij “I Love London” de techniek het even liet afwegen, werd het feestje bij wederopkomst gewoon voortgezet alsof er niks was gebeurd. Geen inkakmomentjes dus voor Crystal Fighters.

Ook het voorprogramma is het vermelden waard. Als voorprogramma heb je een lastige taak: laat een verpletterende indruk achter op een publiek dat totaal niet op je zit te wachten. The Benelux is geslaagd voor de test. De band wisselt vuig gitaarwerk af met trompetklanken en inventieve achtergrondzang. Combineer dat met een zanger waar de energie van afspat en je hebt The Benelux. Klik hier om meer te horen.

Toch hebben we nog wel een kanttekening bij deze show. Dat de band met een livedrummer speelt, wisten we al. Dat de twee vrouwelijke bandleden (Laure en Mimi) op het podium worden vervangen door een ander meisje wisten we echter nog niet. Toch mocht het de pret niet drukken. Sterker nog: we hebben het vermoeden dat het publiek het niet eens heeft gemerkt. En eerlijk is eerlijk, hoe belangrijk is het nou dat de band in de standaardformatie speelt als het gewoon een mooi feestje is.

Wij geven dit optreden in ieder geval een welverdiende 9. Mocht je ooit nog de mogelijkheid krijgen om Crystal Fighters live te bewonderen: doen! Tenzij je liever thuis achter de geraniums zit natuurlijk.

Foto’s (c) 2011 Nathalie Bauland

Was jij er ook bij? Vertel hier jouw verhaal!


Deel: