altHet gebeurd niet vaak dat ik een Duitse zanger(es) of band goed vind moet ik eerlijk zeggen. Onze Oosterburen hebben heus wel wat hits en hitmachines de wereld in gestuurd. Kraftwerk, Modern Talking, Tokio Hotel, ‘Rammstein’, om over de Schlagers maar niet te spreken, eigenlijk zijn het er te veel om op te noemen. Via Twitter werd ik nieuwsgierig gemaakt door iemand die zei dat dit duitse nummer van Clueso, getiteld ‘Zu Schnell Vorbei’ een wonderschoon nummer was. En inderdaad, ik heb het nummer al talloze malen beluisterd en eindelijk na veel omwegen heb ik het album waar het op staat binnen.

Zoals ik in de inleiding al aangaf heb ik het niet zo met de Duitse muziek (lees Duitstalige). Inderdaad komen er veel goede bands bij onze buren vandaan, maar deze keer wil ik toch zeker even de aandacht vragen voor dit Duitse fenomeen Clueso. Thomas Huebner is de echte naam van ‘Clueso’ en is een van de meest getalenteerde Duitse singer/songwriters. Zijn vijfde studio-album ‘An und fur sich’ ligt sinds eind maart in de Duitse winkels. Sommige mensen vergelijken hem zelfs met de jonge Udo Lindenberg.

‘Clueso’, wiens alias komt uit de Pink Panther films met Inspector Clouseau (Peter Sellers), is sinds een jaar of tien een rijzende ster. Hij maakt handgemaakte, eerlijke en heerlijke muziek. Zijn album ‘So sehr dabei’ bereikte de platina status. Na twee jaar van hard werken is het 17! tracks tellende album dan in maart uitgekomen. Awards als 1Live-Krone’ zijn een verdere bevestiging dat artiesten als Clueso zich niet aan de muzikale trends hoeft te houden om albums te verkopen. “The song is the boss” zegt hij en de waarheid is te beluisteren op het nieuwste album.

‘An und fur sich’ is meer dan een leuk zinnetje of een naam voor een album. De titel reflecteerd de muziek op het album, de muziek staat op zichzelf, en staat voor wat je er van wilt maken. Dat Thomas alle teksten zelf heeft geschreven is te voelen in ieder nummer. Er staan niet alleen veel nummers op het album, het bied veel meer. Het album verteld je kleine verhaaltjes over het leven van Clueso. De titel van het album en de muziek zouden een inspiratie voor de luisteraars moeten zijn om zichzelf in de teksten te “vinden”. Clueso schrijft niet over droomwerelden, hij beschrijft zijn gedachten en gevoelens met betrekking tot de wereld. Dit album barst van de diversiteit, passie, pakkende melodiën en emotie.

{slide=Clueso – Zu Schnell Vorbei}http://www.youtube.com/watch?v=iEVpvNuwg9Q{/slide}

{slide=Tracklisting ‘An und für sich’}

 1. Zu Schnell Vorbei (5:28)
 2. Beinah (4:41)
 3. Straßen Sind Leer (6:21)
 4. Müsste Gehen (3:24)
 5. Ey der Regen (4:11)
 6. Dreh Dich (4:04)
 7. Ich Bin Für’s Rollen (4:03)
 8. Stern (3:48)
 9. Herz (6:01)
 10. Baumkrone (3:58)
 11. Halt Mich Fern (4:25)
 12. Das Alte Haus (3:28)
 13. Erklär Mir (4:33)
 14. Du Bleibst (4:13)
 15. Kleine Wunder (2:21)
 16. Nur bei Dir (3:42)
 17. Ende (1:25)

{/slide}

Deel: