In Eindhoven hebben ze sinds kort een nieuwe bestemming voor het Klokgebouw. Het markante gebouw op Strijp-S, waar voorheen de bakeliet voor de Philips-toestellen werd vervaardigd herbergt nu een keur van culturele instellingen. Dus ook een eigen concertzaal, en dat vraagt om een eigen festival. ‘Classic Meets House’ is een crossover tussen oud en nieuw, met verschillende stijlen muziek samen met en door elkaar. Wat voor een concept moet dat wel niet zijn?

Bij binnenkomst in het Klokgebouw draaide de DJ ouderwets oude house, om het concept van de avond nogmaals te onderstrepen. Als eerste act kwam pianist Jan Vayne op het podium. Een zangeres die de geschiedenis in dook in een housemix vervolgde. Jammer, want de combinatie was aardig, de weigerende microfoon was dan weer jammer. Operette, John Miles’ ‘Music’ (wat jammer was, aangezien dat toch echt bij de Night of the Proms hoort, en wil je een nieuw concept in de markt zetten moet je je niet wagen aan concurrerende formats).

Ook Petra Bergen, bandeonist Carel Kraayenhof en misschien wel Nederlands echtste rockchick Ellen ten Damme verschenen om en om on stage. Een groot gospelkoor, oud Focus-fluitist Thijs van Leer en nog veel meer. En dat alles terwijl DJ Ronald Molendijk op de achtergrond zijn house liet doordraaien. Het hele concept, mede geïnitieerd door Jan Vayne is zeker vernieuwend. Schoonheidsfoutjes moeten hem dan ook worden vergeven, aangezien het idee gewoon knalt. Door een dure entreeprijs is het misschien wat wennen voor het publiek, maar als bij een volgende editie het vele aantal optredende artiesten iets wordt teruggebracht, kan dat met de prijs ook, en zal het publiek het concept omarmen zoals ze dat jaren geleden met dat andere classic meets pop-concept (Night of the Proms) ook deed. En als dat lukt, voorspellen wij Classic Meets House ook een grote toekomst met concerten door binnen en buitenland!


Foto’s (c) 2011 Freddie de Roeck

Was jij er ook bij? Vertel hier jouw verhaal!

Deel: