Dertig jaar na de release van het debuutalbum ‘Signing Off’ wordt de plaat digitaal ge-remasterd heruitgegeven. Het album staat bekend om zijn mix van reggae en dub, en was het eerste en daardoor misschien wel meest politiek beladen album van de mannen uit Birmingham. Het verhaal van UB40 is bekend: acht werkloze schoolvrienden die een band beginnen met als naam het registratienummer van het papier dat werklozen in Groot Brittannië moeten aanvragen om in aanmerking te komen voor een uitkering.

‘Signing off’ was en is misschien wel het meest donkere album van de Britten, en daarom bij de fans een van de meest gewaardeerde. Met teksten over Martin Luther King (‘King’), het voedseltekort in Ethiopië (‘Food for thought’) en racistische veroordelingen (‘Tyler’) was de stap voor platenmaatschappij Graduate Records destijds een gewaagde stap, die gelukkig voor allen meer dan goed uitpakte.

Op de 2010-versie staan op de 1e CD natuurlijk alle tracks van het oorspronkelijke album. Natuurlijk, want een van de meest beïnvloedende albums uit de jaren ’80 klonk destijds al close to perfect. Op CD 2 gelukkig de destijds bijgevoegde 3-track E.P. die bij het album zat, met het gepassioneerde ‘Madam Medusa’, ‘Strange Fruit’ en ‘Reefer Madness’. Maar gelukig ook ‘My way of thinking’, na ‘King’ de tweede single van de band, maar destijds van het album afgelaten, omdat UB40 het nummer ietwat te seksistisch vond overkomen. ‘The earth dies screaming’ en ‘Dream a lie’ zijn geschreven tijdens de release in augustus 1980, en dus net te laat voor het oorspronkelijke album. Om het plaatje compleet te maken staan deze prachtige tracks dus nu ook op CD. Terecht, want bijvoorbeeld ‘The earth dies screaming’ is een nummer dat misschien nog beter dan sommige anderen op het album had moeten verschijnen. Het protest tegen de afbraak van het milieu ten behoeve van de consumptiemaatschappij was begin jaren ’80 een van de meest moeilijk verkrijgbare singles van de Britten.

De bonus CD wordt verder aangevuld met liveopnames uit 1979 en ’80; Oude opnames van BBC-sessies bij John Peel en Kid Jensen, waarbij tracks van ‘Signing Off’ voorbij komen, waarbij het opvalt hoe zuiver, strak, de nummers klinken, waarbij het live gevoel bij de John Peel-Sessie (12/12/1979) helaas wat verloren gaat. ‘King’ tijdens die sessie is daarbij een uitzondering omdat UB40 hierbij toch duidelijk afwijkt van het origineel. Ook bij ‘I think it’s going to rain today’ en ‘My way of thinking’ van de Kid Jensen-Sessie (11/02/1980) heeft de band de nummers er wat beter inzitten, wat resulteerde in wat afwijkende versies. Gelukkig maar!

De DVD die bij de box zit bevat naast de 5 videoclips die bij de singles van het album horen, de eerste tv opname bij Top of the Pops, en een live-optreden van de band, ‘Rock goes to college’ van 19/01/1981. De videoclips geven misschien een mooie blik van met hoe weinig middelen en inspiratie destijds clips bij de nummers werden gemaakt. Een videoclip werd destijds nog vaak terecht gezien als beeld bij een nummer, waarbij het nummer het belangrijkste was. Tegenwoordig ziet met de clip nogal eens te vaak als het belangrijkste, en worden slechte nummers door een flitsende clip gemaakt tot onterechte hit. UB40 zag het toen al goed, en brengt tijdens de clips van ook beelden van optredens en day’s off. Geen ingewikkelde special effects, geen inhuur van schaars geklede afleidingsvrouwen, maar pure reggae zoals het hoort. De live registratie van het concert in de hal van de Keele Universiteit in Newcastle-under-Lyme, is niet hoogstaand, maar geeft meer dan weer hoe de muziekscene in Engeland in het begin van de jaren ’80 bijliep. Bijliep inderdaad, want het is de kleding die over de gehele DVD de aandacht trekt. Hebben wij er destijds ook zo bijgelopen??? Dat het de kleding is die de aandacht trekt is goed, want het betekend dat de muziek van UB40 nog net zo hip is als in het begin van de jaren ’80.

‘Signing Off’ is dertig jaar na dato nog net zo lekker, en de extraatjes die nu op de digitaal ge-remasterde versie staan maken het album zelfs de moeite waard voor hen die de zwarte schijf van dit album al in de kast hebben staan. Als extraatjes en DVD’s de nieuwe vinding van platenlabels zijn om de muziekliefhebber weer richting het legaal aanschaffen van muziek te trekken, dan hebben ze met ‘Signing Off’ een gouden stap gezet! (9/10) (Virgin)

{slide=Luisteren en kopen!}

Signing Off -Cddvd-
Signing Off -Cddvd-
UB40

{/slide}

Deel: