Een beetje cd duurt toch al gauw drie kwartier. Zit ‘ie volgestouwd tot een uur dan vinden we het prachtig, maar komt ‘ie onder de 40 minuten uit dan klagen we als Nederlanders toch al snel dat we bedrogen zijn. Hoe goed of slecht de muziek is die er op staat. Daarom willen we de reacties wel eens horen (lees: lezen) of de twaalfde cd van Max Vanremmerden, getiteld ‘5 Second Songs’. Een volledig album dat in 12 tracks telt, maar toch niet niet boven de minuut uitkomt. We zijn benieuwd.

Amsterdammer Max Vanremmerden bracht al eerder ‘Songs to take home’ uit. 19 Nummers van gemiddeld 3 minuten, waarin de singer-songwriter een vleugje Spaanse invloeden laat doorschemeren. Of dit ook is, blijft de vraag, want ‘5 Second Songs’ laat dit in het midden. Kan ook niet anders, aangezien er in de maximaal 5 seconden dat de nummers duren geen plaats is voor een lange intro, solo, of scheiding van couplet en refrein.

Is het werk van Vanremmerden door de jaren heen gegroeid? Het is moeilijk te zeggen, aangezien de nummers op ‘5 Second Songs’ te kort zijn om te beoordelen. Het is slechts te beluisteren, en luister dan bijvoorbeeld eens naar ‘Sick and Tired’, dat toch wel een duidelijke Doors-invloed lijkt te hebben, of openingstrack ‘Here we go again’, die hier doet denken aan Richard Cheese. ‘5 Second Songs’ lijkt voor de leek misschien een album met snippets van volledige tracks, maar wie het enkele keren beluisterd zal bemerken dat iedere track toch een compleet nummer op zich is. De teksten op ‘5 Second Songs’ laten zich misschien dan ook het best vatten in opmerkingen die rechtstreeks van Boomerang-kaarten af zouden kunnen komen. Duidelijke one-liners, complete verhalen, en dat in 5 seconds.

Is het album een serieus album of moeten we het toch meer in de categorie geintjes gooien? Wat ons betreft het eerste, en misschien dat Vanremmerden hiermee zelfs een compleet nieuw genre heeft aangebroken, al is het alleen maar vanwege de originaliteit! (9/10)

{slide=Gratis luisteren en downloaden!}

Max Vanremmerden – 5 Second Songs

{/slide}

Deel: