“Is het Rammstein? Is het Nickelback? Nee, het is My Favorite Scar!”

Een geweldige combinatie tussen Rammstein, Metallica, Rammstein en Nickelback, dat maakt My Favorite Scar. Maar ach, vergelijkingen zijn altijd zo oppervlakkig. Deze band is geen kopie en mix van anderen. Deze band verdient een eigen naam en genre: Dark Rock.

Een ijzersterke opening van Rammstein kwaliteit siert het debuutalbum, dat sinds augustus in de winkel ligt. De harde gitaren van Eef van Riet (Evan) en Daan Janzing (Dan), gecombineerd met de toch wat zachtere stem van Jeroen van Riet (Jay), maakt dit album melodisch erg sterk. De eerste single ‘Kingsize’ is een nummer wat in je hoofd blijft hangen, ook al ken je de tekst niet meteen na de eerste keer luisteren, het nummer blijft qua melodie plakken. Desnoods verzin je wat woorden en klanken, maar je moet het zingen! Gewoon omdat het zo heerlijk klinkt.

Het album is niet alleen maar heel erg melodieus sterk, snoeiharde metal komt ook zeker aan bod. De drummer Stephen van Haestregt (inderdaad, oud Within Temptation lid) lijkt hier soms helemaal los te gaan. En terecht, het is ook het genre om helemaal in los te gaan!

Om toch maar even in de vergelijkingen te treden: Tool, Alice in Chains, Rammstein, Stone Sour, Nickelback en Linkin’ Park, dat is het rijtje waar je My Favorite Scar kunt vergelijken. Dit gezegd te hebben, is het voor mij wel duidelijk dat deze band de potentie heeft om direct internationaal te gaan. Ik zal er dus ook niet versteld van staan om het vijftal het komende festivalseizoen los te zien gaan op een podium op Rock am Ring, Rock Werchter of zelfs Sziget. Aan hun energieke shows zal het niet liggen: voorprogramma zijn van bijvoorbeeld Megadeth, Epica en zelfs Kiss doet niet iedereen ze na! De optredens zijn goed, het debuutalbum is geweldig, wat staat deze band nog in de weg?

Een erg verzorgde plaat is eigenlijk de enige conclusie die ik hier uit kan trekken. De nummers komen goed tot hun recht. Het album bied genoeg variatie om van begin tot eind te luisteren en daarna nog een keertje op ‘play’ te drukken. Van radiorock tot flinke metal: de mannen van My Favorite Scar zijn er helemaal klaar voor. They will rock you! (8/10) (Universal Music)

Deel: