Vandaag is Wake Up! uitgekomen, album van [[John Legend]] & [[The Roots]]. Op het album How I Got Over van The Roots was al een voorproefje te horen en slechts een paar maanden later ligt nu het 12 tracks tellende resultaat van de samenwerking in de winkel.

Zowel op ‘How I Got Over’ als bij de ‘Levi’s Pioneer Sessions’ was al te horen dat de funky live hiphop en de rauwe pop / soul stem van John Legend erg goed bij elkaar passen. Dat is ook op Wake Up het geval. Wake Up bestaat uit covers van veelal funk- en soul protestnummers uit de jaren 60 en 70. De uitwerking is echter erg gevarieerd, waarbij zowel hiphop invloeden als soul-, blues- en funk invloeden te horen zijn. Er is één constante en dat is de pure ongelikte sound van The Roots en John Legend, die elkaar perfect aanvullen. Eén van de toppers op het album is echter wat gelikter dan de rest van het album: Wake Up Everybody is een prachtige cover van de protest song door [[Harold Melvin]] & [[The Bluenotes]], waarbij John Legend & The Roots hulp krijgen van Common. Een ander hoogtepunt is de bijna 12 minuten durende cover van [[Bill Withers]]’ ‘I Can’t Write Lefthanded’, tegen de oorlog in Vietnam.

De grote variatie in muziekstijlen op Wake Up! is een demonstratie van de kwaliteiten van zowel John Legend als The Roots, maar zorgt er ook voor dat je als luisteraar soms het gevoel krijgt dat dit meer een experiment is dan een volwaardig album. De rode draad in de muziek wordt naar de achtergrond gedreven door de drang om nieuwe dingen uit te proberen.

Wake Up! is een erg goede, muzikale en bevlogen plaat geworden, die je als muziekliefhebber niet mag missen. (8/10)

Deel: