Vanwege de eindstrijd in de [[Clash of the Cover Bands]] die op 13 maart in [[Paradiso]] de halve finale zal houden, gingen we op bezoek bij de 8 mans Soul, Pop coverband “B-One”. Wat de 8-mans Soul, Pop coverband tijdens deze finale wist te brengen was weer van een ongekend hoog niveau. Met een basis van zeer sterke functionele muzikanten geeft de band ruimte aan vooral de toetsenist/zanger en de leadzangeres om optimaal te excelleren. Met nummers van o.a. Simply Red, Brian McKnight en Alcazar weet B-One ook een zeer gevarieerde show te brengen die buiten de muzikaliteit ook een hoog entertainmentgehalte in zich heeft. Voeg daarbij het feit dat de band nog steeds niet op haar top zit en de bagage heeft om zich door te ontwikkelen naar een nog hoger niveau, dan hebben we het hier over een absolute topband die het landelijke ver moet kunnen schoppen. Door een spannende overwinning bij de publieksstemmen en een zeer hoge score bij de vakjury gaat B-One zeer verdiend naar de Landelijke Halve Finales in Paradiso. Zowel in de categorie beste toetsenist als beste vocalist sleepte muzikaal leider Arne van der Heijden (zie foto) een nominatie in de wacht voor de Individuele Awards die tijdens de Landelijke Finale in [[013]] Tilburg worden uitgereikt.

We spraken af met zangeres Heleen Minderaa (foto links) van B-One, en vroegen haar wat de muzikale invloeden van B-One zijn. Heleen: “We laten elementen uit allerlei soorten muziek doorklinken in onze arrangementen. Als het maar ‘vet’ is: strakke dancebeats, funky blaaspartijen, jazz- en gospelfills op keys. Ik luister ter inspiratie vaak naar Israel Houghton en de Newbreed. Je hoeft niet van de Heer te zijn om te kunnen constateren dat die band echt gru-we-lijk is; timing, akkoordenschema’s, druk van onderen. Hoe die met elkaar locken: Helemaal geweldig!. B-One bestaat in deze samenstelling een jaar. Oorspronkelijk opgericht als bedrijfsband zijn we een tijd op zoek geweest naar muzikanten en muziekstijl. Zo hebben we nog een half jaar rock- en bluescovers gespeeld. Uiteindelijk hebben bassist Piet, trompettiste Renske en ik besloten verder te gaan met Soul, Funk en Dancecovers en daar muzikanten bij gezocht. Met bandleider Arne van der Heijden vielen de puzzelstukjes in elkaar”.

Over het hoogtepunt van de band vertelt Heleen; “De eerste keer dat we een zaal van de eerste tot de laatste minuut tot een swingende massa kregen was een super ervaring. Dat was tijdens een straatfeest. Achteraf kwam er een man naar me toe om ons te bedanken voor een heerlijke avond; hij had al tien jaar niet meer gedanst, vond dat altijd een beetje gênant. Maar kon tijdens ons optreden niet stilstaan. Toen wisten we; wat wij doen is zo slecht nog niet. Wij vinden het een uitdaging om bij elk optreden de zaal op z’n kop te krijgen. Om zóveel energie te creëren dat mensen niet stil kunnen staan, dat ze zich na een paar uur pas realiseren dat hun voeten zeer doen. Dán hebben we de mensen gegrepen. En dat is iedere keer weer een magische ervaring”. De band speelt alleen covers maar maken overal eigen arrangementen op en doen dus nooit precies het origineel na. Stuk voor stuk geven alle leden van de band elk nummer dat extra B-One geluid mee!

Wil je meer weten over B-One, kijk dan op hun website www.b-one-music.nl, of ga naar de halve finale van de Clash of the Cover bands in Paradiso op 13 maart.

Deel: