Zo. Die zit. Wat een vet begin van een plaat is dit zeg. Aan mij de eer om er iets van te vinden en dat dan op te schrijven. Beginnen, dan maar. En hoe beter te beginnen dan met het opentrekken van een vers flesje bier? *Plop* Oh … dat zal smaken.

Voor de tweede maal draait de cd Below The Belt van Danko Jones langs de laser van mijn cd-speler (een Sony CDP-XE370) en daar komt van allerlei fraais voorbij. In een rap tempo, ook, want het schijfje is niet goed geïndexeerd. Maar wat zeg ik? Hij is prima geïndexeerd; er staan maar liefst 80+ tracks op. “Hè, Jake, dat zijn dan allemaal hele korte nummers, zeker?”, ik hoor het u denken. Niets is minder waar. Hoe het precies zit, dat laat ik nog even als verrassing. Niet alles verraden. Wel kan ik zeggen dat er 11 songs op staan. Oei! Heb ik het toch bijna verraden.

Maar goed, wat doet Danko Jones nu precies, op Below The Belt? Het is gepolijste rock die naar mijn smaak wat smeriger had mogen klinken, maar desalniettemin is het een fijne plaat, die begint met denderen en daar pas mee ophoudt als, ja, als hij afgelopen is.

Uitstekende opnamekwaliteit. Stem-, gitaar-, bas- en drumgeluid is erg goed gemixt en een genot om het oor in te laten knallen. De gitaarsolo van Active Volcanoes valt een beetje tegen, en voegt niet al te veel toe. Maar daar is Danko Jones ook niet op uit. Hij is een stoere macho die jouw (ja, jouw) vriendin naait op de achterbank van zijn witte Cadillac (Oh Natalie Cole … jouw roze vond ik toch leuker, hoor!).

Below The Belt rockt, dat zeker. En in combinatie met de prachtige opnames krijgt Danko Jones van mij een 7/10. De plaat verrast helaas niet echt en weet de energie van het stampende begin niet vast te houden. Als gitarist is Danko niet onverdienstelijk, maar de solo’s voegen weinig toe aan de composities. Live ongetwijfeld een heerlijke formatie om naar te kijken en te luisteren, maar Below The Belt is mij nèt iets te gepolijst en had viezer gemogen. Het grapje met de track-index vind ik erg leuk (uniek?) en ook het artwork is prima. Nou vooruit, een 7,5/10. Voor de extraatjes. (7,5/10)

Ow ja, wil je Danko Jones gaan zien, 30 mei staat hij op Pinkpop. In Landgraaf inderdaad.

Deel: