Al voor het debuutalbum van [[The Opposites]], ‘De fik erin’ in 2005 uit kwam, liep Twan van Steenhoven (Big2), al rond met het idee een soloalbum te maken. Enkele albums, mixtapes en een EP later komt dan nu toch eindelijk dat solo-debuut. ‘Ik ben Twan‘ is de helft van een dubbel-solo-CD van beide Opposites-leden, waarop Big2 in 15 nummers zijn kunnen en kennen op muziek heeft gezet. Grote hit van dit moment ‘[[Broodje Bakpao]]’ staat er natuurlijk op, hoewel het nummer, dat Big2 samen met [[Sef]] en [[Gers]] opnam naar aanleiding van de [[New Kids]], een uitschieter is op de plaat. Meer dan op ‘Broodje Bakpau’ is ‘Ik ben Twan’ hiphop, hiphop met een grote H. ‘Gierig’, het nummer dat hij samen met [[MC Fit]] heeft opgenomen maakt subtiel gebruik van een sample uit [[Edwyn Collins]]’ hit ‘A girl like you’ uit 1994. Op ‘Ik ben Twan’ maakt Big2 goed gebruik van verschillende gastbijdragen, die de nummers op de juiste wijze aanvullen. Zo komt [[Trijntje Oosterhuis]] goed mee op ‘Brief aan jou’, en rapt [[Brainpower]] een krachtige rap mee op ‘Je doet als een lady’, bijgestaan door [[Jayh]]. Is het een diss naar een blauwtje, of uit de grote duim, hiphoptechnisch loopt het nummer als een trein. De muziek van Big2 komt over het algemeen erg somber over, persoonlijk, maar goed, is dat niet hoe hiphop is ontstaan? Oldschool is ook voor Twan geen onbekende, ‘Duif op de dam’ klinkt als zou het een [[Osdorp Posse]] nummer zijn uit het [[Osdorp Stijl]] tijdperk. En dat is voor veel hiphopliefhebbers geen verkeerd tijdperk.

Willem, daarentegen, gaat met zijn helft ‘Succes‘ wat meer richting het commerciële, soms wat [[Seeed]]-achtige geluid. Net als op Big2’s album staan op Willem’s helft bijdragen van verschillende gasten. Waar Willem op ‘Ik ben Twan’ mee deed op ‘Ik wacht op jou’ en ‘Mama’, kotm Big2 een tegenbezoekje brengen op ‘Ode aan’ en het heerlijke ‘Licht uit’. Ook [[Kempi]] maakt een cameo op ‘Voor altijd’, een afspraak die al gemaakt was toen Willem op Kempi’s debuut ‘Du Zoon’ langskwam. Diezelfde jongens die Kempi’s album produceerde (SoundG8), waren ook de mannen die door Willem gevraagd waren voor ‘Succes’. En terrecht, Willem’s helft klink gelikt, wat R&B-achtig soms. ‘Bad Boy’ is verrassend, Cowboy-hiphop is geboren, spannend en grotesk, gewaagd maar geslaagd. [[Kleine Viezerik]] komt op beide albums langs, ‘Duif op de dam’ bij Twan, ‘Het spijt me’ bij Willem, maar vol verwachting luisterden we toch naar ‘Money’, de track die Willem maakte met [[Candy Dulfer]]. Goede flow, relaxte zang/rap, maar wat doet die saxofoon op de achtergrond? Juist van de godmother van sax hadden we meer verwacht, Candy maakt het nummer geen moment sterker; gemiste kans als je het mij vraagt. Willem is meer van het experimenteren, en dat merk je meteen, meer cross-over, richting rock op ‘Huil voor jou’, meer R&B dan Twan, hoewel ‘Ego’ gelukkig weer iets meer richting de echte hiphop gaat, als voorbereiding op ‘Voor altijd’, ft Kempi. Eindelijk! Hier hebben we op gewacht! Meer van dit, zouden we zeggen! En dat komt, inderdaad, met ‘Haat’ en ‘Ode aan’, waarop WIllem gelukkig weer samenwerkt met Big2. The Opposites solo, verrassend, spontaan, maar bovenal een experiment waardoor we rijkhalzend uitkijken naar de volgende ‘Opposites’.

Top Notch bewijst met ‘Ik ben Twan / Succes’ toch maar weer overduidelijk de koning, keizer en admiraal van de Nederlandse hip hop in huis te hebben, aan jullie de taak uit te vinden wie wie is. (8/10)

Deel: