Om te beginnen: een gezond en feestelijk 2010 voor u allemaal! Het jaar is alweer bijna een week oud en ik zit nu in het prachtige en koude Rusland, te genieten van mijn eerste vrije dagen van het jaar. En, moet ik zeggen, dat gaat me prima af. Zo meteen een biertje erbij, stukje worst. Niets mis mee. Enfin, de beste wensen, aldus en dat 2010 dan maar een mooi jaar mag worden.

Nu dan, het alfabet (maar dan van achter naar voren) in column vorm. Ging de vorige column nog over Frank Zappa (met de ‘z’, weet u nog?), zijn we alweer bij de tweede letter aanbeland. De letter ‘y’. De ‘y’ van Yosuke Yamashita.


Deze pianomeneer uit Japan staat in mijn ogen terecht als tweede in de columns. In orde van belangrijkheid, dan toch zeker. Daarbij begint zowel zijn voor- als achternaam met de mooie letter ‘y’. Groter toeval kan haast niet bestaan (behalve misschien dan die keer dat ik tot op de cent nauwkeurig de prijs van alle boodschappen van de mevrouw voor mij in de rij schatte – niet alleen was dat uiterst toevallig, het was ook nog eens helemaal niet leuk, eigenlijk. Maar goed, bij deze is daar dan toch een keer melding van gemaakt, een mens zou voor minder).

Yosuke Yamashita. De beste pianist ter wereld. En er lopen er op de wereld nogal een paar rond, hoor! In het rijtje De Tien Beste Piansten Ter Wereld (waar Yosuke Yamashita dan bovenaan staat) staan ook Uri Caine, Chick Corea, Bill Evans, Chucho Valdez, Oscar Peterson, Jelly Roll Morton (de Robert Johnson van de piano, zeg maar gerust), Jean-Louis Steuermann, Vladimir Ashkenazy en – Svialoslav Richter en dan vergeet ik er nog een paar, maar die passen toch niet meer in het lijstje van tien. Bij deze dus. In willekeurige volgorde, trouwens. Behalve dan dat Yosuke Yamashita altijd bovenaan blijft staan.

Op de website van YouTube staan een groot aantal filmpjes met Yosuke Yamashita in de hoofdrol. Een YouTube favoriet is Burning Piano. Zorg wel, als u gaat kijken, dat u de lange versie bekijkt, want die laat het hele plaatje zien.

En dan staan er talrijke andere filmpjes op waarin Yosuke Yamashita te bewonderen is, terwijl hij op de piano speelt. Een van mijn persoonlijke favorieten is wel: Fly Me To The Moon (Yosuke Yamashita met Kiyoshiro). En als u dan toch gaat kijken, pik dan meteen even You Send Me mee (ook van Yosuke Yamashita & Kiyoshiro).

En dan zie ik op mijn horloge dat het alweer kwart over drie in de middag is. Ik moet opschieten, want om vier uur ga ik mijn eerste bier opentrekken. Dat wil zeggen, als ik dan bier in huis heb. Ik moet namelijk nog enorm naar de winkel. En ik kan u vertellen dat dat hier in Rusland nog niet altijd meevalt. De winkels zelf wel, en de behulpzame dames achter de kassa’s ook, maar het mijzelf aankleden tegen de gure wind, die momenteel met min twintig graden door de straten van Smolensk raast. Ik heb er de juiste kleren wel voor, maar het duurt altijd zolang. En houdt u me nu niet verder aan de praat, anders wordt het straks zomaar kwart over vier!

Hupsakee, luisteren naar Yosuke Yamashita. De beste pianist ter wereld.

– Fh.

(correspondent te Smolensk, Russische Federatie)

Deel: