Ieder jaar wordt de [[Clash of the Coverbands]] georganiseerd, een band-battle voor coverbands door het hele land, met voorrondes in iedere provincie. In 2008 was het rockband [[Present Danger]] uit Kaatsheuvel die er met de publieksprijs vandoor ging. Na een eerste single ‘Dark Visions’, de prijs die de rockers wonnen, is het nu tijd voor een nieuwe single, ‘Iron Rain’. Ik sprak met frontman van Present Danger, Thijs de Jong, en vroeg hem wat die tweede single voor hen betekent. “‘Iron Rain’ is onze tweede single die wordt uitgebracht bij Elmic records, de platenmaatschappij die ook onze eerste single uit heeft gebracht. Die single was het resultaat van de winst bij de Clash of the Coverbands, dus die single was in feite slechts een beloning voor dat we de beste van Nederland waren, maar zei helemaal niets over onze kwaliteit. Dat Elmic nu toch verder met ons wil, is juist een bevestiging dat we op de juiste weg zijn, anders was het wel gestopt na de eerste single. ‘Dark Visions’ hebben we verdiend als [[Metallica]]-coverband, maar de optredens die we na de finale hebben mogen doen, hebben de platenbonzen ervan overtuigd dat we meer in onze mars hebben dan alleen covers. Present Danger is oorspronkelijk ook geen coverband, we begonnen in 1996 met eigen werk, en hebben eigenlijk alleen voor de wedstrijd enkele covers van Metallica gedaan, die een van onze inspiratiebronnen is, waar we in de repetitieruimte toch altijd al nummers van speelden als we even geen inspiratie hadden. Dat we juist met ‘Dark Visions’, een eigen werk, uiteindelijk een top 100 notering hebben behaald, is alleen maar kikke!”

“We hadden vroeger wel enkele Cd’s met eigen werk uitgebracht in eigen beheer, maar toen de Clash of the Coverbands op ons pad kwam, moesten we kiezen uit covers, en kwamen we al snel op Metallica uit. Daardoor kunnen we nu naast eigen werk ook het podium op als Metallica-tribute-band. Je krijgt met zo’n winst natuurlijk ook heel veel bekijks, meer bekendheid en zo, mensen kennen je naam en je muziek opeens, en dat is toch wel erg gaaf. Elmic gaf ons de mogelijkheden om meer op te nemen, normaal gesproken kost dat enorm veel geld, en als dit dan op ons pad komt, dan moet je die mogelijkheid met beide handen aangrijpen. En zeker nu , want ondanks dat er na de winst wel een aantal optredens bijgeboekt werden, hebben ook wij nu te maken met een lichte recessie, en dat merk je met de optredens, dus ook met de inkomsten, waarvan de meeste bands hun studio tijd en opname moeten betalen. Wat dat betreft zijn wij John van den Borne van Elmic-Records erg dankbaar. Dat neemt ons nu wel het een en ander aan geregel uit handen, wat fijn is, want wij willen eigenlijk gewoon alleen maar veel spelen, muziek maken, en al die rompslomp er om heen kost gewoon heel veel tijd en moeite, die hoeven we nu gelukkig niet zelf te doen. Je kunt je nu natuurlijk nog steeds niet veroorloven om een slechte prestatie neer te zetten, maar dat is toch nooit onze instelling geweest. Je gaat er gewoon voor 1000% voor, alle puntjes op de i te zetten, en doordat je zo’n wedstrijd wint, komen mensen nu wel met een soort van verwachting naar een optreden kijken. Het houdt ons dus nu wel wat scherper misschien na het winnen van de Clash of the Coverbands. 9 Januari presenteren we onze nieuwste single, in den Bolder in Waspik. Onze eerste single presentatie was destijds in de 013 in Tilburg, dat was een groot succes, maar voor onze tweede wilden we terug naar onze roots, ons eerste optreden met de Metallica-tribute was toentertijd ook in de Bolder. Vandaar hadden we zoiets van dat het wel erg gaaf zou zijn om het succes dat we toen hadden kunnen herhalen in de Bolder zelf weer. Het moet natuurlijk ook makkelijk zijn voor onze fans, die toch voor een groot deel uit de regio komen, om er te komen, we zitten daar lekker compact, en de kaartverkoop loopt als een beest. Het gaat daar gewoon een feest worden, met twee voorprogramma’s, 100% Katoen en de Manne van de Leesmap. 2010 gaat ons jaar worden, daar ben ik van overtuigd.”

Deel: