Begin jaren ’90 waren er naast de opkomende Euro-dance en Nederpop twee bands die er in Nederland uitsprongen: de [[Urban Dance Squad]] en [[Gotcha!]]. De Urban Dance Squad is alweer enkele jaren geleden actief geworden, Gotcha kwam afgelopen maand weer bij elkaar. Joep ‘da Dupe’ Smeenk was één van de drie broers Smeenk die de band vanaf het begin af bevolkten, en hem vroeg ik dan ook wat de reden was van de ‘gelukkige’ reünie.

“Nou, voor het geld doen we het niet, laat dat meteen duidelijk zijn. Met twaalf man op het podium en zes man als crew, zijn we met 18 man op pad, die allemaal betaald moeten worden, dan blijft er niets over, dat snap je wel. We doen het echt voor de lol, omdat we het zo leuk vinden. We zijn een jaar of 21/22 geleden begonnen als [[gogo]]-coverbandje, met het idee dat we zo’n 100 gulden per avond zouden moeten verdienen, een aardig bedrag, maar eigenlijk wist ik niet eens wat gogo was. Ik zat toen in een reggae-bandje, met Roger Verhaart, en die kwam op het idee om een bandje te beginnen wat gogo speelt. Ik wist totaal niet wat dat was, en hij liet me wat horen, met die beat, en ik was meteen verslaafd, ik kon ’s nachts niet slapen van die beat, die was zo te gek, zo zijn we begonnen. Uiteindelijk hebben we wel enkele singles gehad, en een hitje in de top 40, ‘Mathilda da Wicked Witch’, maar we waren eigenlijk gewoon een live band. In 1992/1993 werden we genoemd als de beste live band van Nederland. Dat zegt toch al wat. Nu worden de eerste twee albums van destijds weer opnieuw uitgebracht, met enkele bonustracks, dat klinkt echt te gek. Het leuke was, er is altijd wel iets raars met onze titels van platen geweest. De tweede, ‘Gotcha Gotcha’ werd altijd ‘Gotcha Gotcha Gotcha’ genoemd omdat onze naam onder de titel stond, en mensen dachten dat ‘Gotcha Gotcha Gotcha’ de titel was. Onze derde plaat heette ‘Four’, waardoor mensen altijd dachten dat er een derde tussendoor was, wat niet was. Met onze 5e plaat ‘5.259551/2200’ werd dat alleen nog maar versterkt. Terwijl dat nummer van de container kwam die achter de repetitieruimte stond, haha. Toen hebben we nog wel een live-plaat uitgebracht en wat gespeeld met [[Nicotine]], maar eigenlijk was het rustig tussen ’95 en nu.”

Smeenk vervolgt: “Een tijd geleden kwamen er enkele oude fans die een soort van fan-Hyve op hadden gezet, en werden we persoonlijk steeds vaker gevraagd of we niet weer eens zin hadden om de band weer bij elkaar te roepen. Iedereen zat eigenlijk weer te wachten tot we weer gingen spelen, zelfs de platenmaatschappij. Toen we begonnen te praten, merkten we dat het oud zeer dat toen de oorzaak was dat we even een line-up hadden met wat minder leden, weg was, en die broeders ook weer mee doen. Ten, Martijn en Rudie zijn er gewoon weer bij, en dat is gewoon weer de oude Gotcha!, dat is echt te gek. We kunnen nu ook weer gewoon de eerste twee platen weer spelen op het podium, die hebben we in die paar jaar in kleine bezetting nooit meer gespeeld. Heerlijk om al die jongens weer te zien na al die jaren, sommigen van ons hadden elkaar al jaren niet gezien of gehoord. Dat had misschien met spanningen te maken van destijds, om geld en zo, en ik begrijp dat nu ook allemaal wel, maar het was zo jammer, en daar hebben we nu een streep onder kunnen zetten, gelukkig. Iedereen begon onmiddellijk weer met spelen toen we bij elkaar kwamen, iedereen had meteen weer zo van: ‘Wij zijn Fucking Gotcha!’, en dat laten we ons ook door niemand afnemen. Gotcha is gewoon een broederschap, hebben internationale erkenning gehad, maar net op het hoogtepunt gingen we uit elkaar. Stom, maar het gebeurde nu eenmaal zo, net op het punt dat we er eindelijk een inkomen uit konden halen en niet meer afhankelijk waren van een ander baantje of zo. Maar ja, er kwam een punt dat er mensen waren die dachten dat ze het ook zonder Gotcha! konden, maar uiteindelijk weten we nu allemaal dat we beter zijn met elkaar, dan de som der delen, zeg maar. Het is gewoon iets speciaals. Ro is destijds verder gegaan met [[Ro & Paradise Funk]], Pieter en Koen met [[Beef]], Ten heeft jaren lang wat met [[Track Addicts]] gedaan, Arnold speelde altijd al in van alles en nog wat, zoals de [[Raggende Manne]], maar ook een aantal hebben helemaal niets in de muziek gedaan. Zelf had ik ook nergens anders zin in, alleen Gotcha!, dat is het enige voor mij, in Gotcha! kan ik gewoon lekker doen wat ik wil, we begrijpen elkaar.”

Vorige week is Gotcha weer begonnen met optreden, het eerste concert was in de Groene Engel is Oss, hoe was dat na al die jaren? Joep fleurt helemaal op als het gaat over optreden: “Ja geweldig, hoewel het een try-out was, was de zaal uitverkocht, fantastisch. Tot mijn verbazing zong de halve zaal gewoon alles mee, er waren een hoop nieuwe mensen, en ook die gingen uit hun dak, ja ik vond het ontroerend, gewoon echt weer die oude nummers spelen, ontzettende kick, alsof je kan vliegen. We hebben wel gerepeteerd, maar wilden natuurlijk niet op onze bek gaan, vandaar dat we ons eerste optreden maar een try-out noemden, hoewel onze shows in feite altijd wel try-outs zijn, we doen gewoon waar we zin in hebben. Onze technici riepen wel van tevoren nog dat je tegenwoordig niet meer zoals vroeger zomaar tweeën half uur kan spelen, maar we konden ons niet voorstellen dat we maar één uur speelden of zo. Kijk ik ga zelf nooit naar optredens van anderen, maar zo kort, dat kon ik me niet voorstellen. Kijk, we hebben nu de Groene Engel gedaan en Purmerend, afgelopen vrijdag, en ja, de mensen willen alleen maar meer en meer en meer, dus eh, tweeënhalf uur, dat is het gewoon. Het hoort gewoon bij ons, het gaat vanzelf, mensen willen helemaal niet dat we stoppen. Dat is misschien de kracht van Gotcha!, het is gewoon een feest, iedereen vindt het leuk, meisjes én jongens, dat hoor je niet zo vaak, ’t is altijd of meisjes óf jongens, maar iedereen heeft zo z’n motieven om er naar toe te gaan. Kijk, we doen de concerten nu wel iets anders, vroeger kwamen we om vier uur de zaal binnen, en begonnen we met een jointje en er werd een fles open getrokken, dat is nu wel minder, dat doen we niet meer voor het concert, maar na het concert gaat het feest wel weer helemaal los. Vroeger hebben we toch wel het een en ander verkloot door iets te los te gaan voor een optreden, dat doen we nu niet meer, we willen gewoon een verschrikkelijk goede show doen.”

Nieuwe optredens, nieuwe energie, betekent dat dan ook dat er ook een nieuwe cd aan zit te komen? Smeenk aarzelt een beetje: “Nou, dat is, tsja, er is al weer een nieuw nummer in ieder geval, en we hebben met elkaar afgesproken dat we gaan spelen tot eind dit jaar, 27 december is het laatste optreden, in Eindhoven in de [[Effenaar]], dat in ieder geval, en daarna gaan we met z’n allen uit eten, en dan kijken we of het publiek het leuk vond, of wij het zelf leuk vonden, en of we zin hebben om door te gaan. Dat is wat we officieel met elkaar hebben afgesproken. Maar ja, in Purmerend hebben we al zitten denken over de toekomst, en festivals beginnen ons al te vragen, dus, officieel weet ik het niet. We moeten niet in ieder geval, maar iedereen is verschrikkelijk hongerig, we hebben er ontzettend veel zin in, dus dan gaat het vanzelf waarschijnlijk. Dan zullen die nieuwe nummers weer komen waarschijnlijk. De kaartverkoop loopt in ieder geval enorm, veel zalen zijn al uitverkocht, dat voelt wel goed. We worden ook met de week beter, dat geeft een goed gevoel voor de toekomst.”

Deel: