Na een carrière van ruim 47 jaar gaat Elton John met pensioen. Maar dat doet hij wel met een uitgebreide wereldtournee die tot 2021 zal duren (waarmee hij volgend jaar twee keer in de Ziggo Dome zal optreden). Het zal waarschijnlijk ook de gelegenheid ervoor zijn geweest om twee tribute albums uit te brengen waarop andere artiesten nummers van Elton vertolken. Het ene tribute album heet ‘Restoration’. Waarop voornamelijk artiesten uit de country hoek nummers van hem vertolken. Op dat andere tribute album, getiteld ‘Revamp’, zijn het artiesten van de afgelopen 10 jaar die een eerbetoon aan Elton John brengen.

Op het laatstgenoemde album is de meester zelf aan het begin ook nog even te horen. Zei het in een sample van de originele versie van ‘Bennie And The Jets’ waarna Pink en rapper Logic het nummer vakkundig om zeep helpen met een overdaad aan hiphop beats. Pink had er in haar eentje waarschijnlijk een stevige rockversie van kunnen maken. Helaas. Ook de R&B versie van ‘Someone Saved My Life Tonight’ blijft niet overeind. ‘Don’t Go Breaking My Heart’ door Q-Tip en Demi Lovato zit daarop net op het randje.

Gelukkig biedt het album verder wel geslaagde vertolkingen. Zo maakt Coldplay van ‘We All Fall In Love Sometimes’ een versie waarop je Coldplay lang niet meer hebt gehoord; een sobere pianoballad. Ed Sheeran maakt een opvallend naar country neigende versie van ‘Candle In The Wind’. ‘Goodbye Yellow Brick Road’ blijkt Queens of the Stone Age verrassend goed te passen. Bij sommige artiesten weet je van te voren al ongeveer hoe het zal klinken. Zoals bij ‘Someone Saved My Life Tonight’ door Mumford & Sons, ‘Mona Lisas and Mad Hatters’ door The Killers, en ‘Don’t Let The Sun Go Down On Me’ door Miley Cyrus.

Maar er zijn drie zangeressen die op het album met kop en schouders boven de rest uitsteken: Alisseia Cara, Florence + The Machine en Lady Gaga. Alessia Cara maakt van ‘I Guess That’s Why They Call It the Blues’ een mooie soulversie. Terwijl Florence Welch in ‘Tiny Dancer’ en Lady Gaga in ‘Your Song’ even laten horen wat ze vocaal in huis hebben.

Tribute albums zal als geheel vaak wisselvallig. Dat gaat deels ook op voor ‘Revamp’, maar het grootste gedeelte aan de meewerkende artiesten weet toch met respect en waardering om te gaan met de klassiekers uit het rijke oeuvre van Elton John. (7,5/10) (Virgin EMI)

Deel: