Ghost-Note, het percussiegerichte ensemble onder leiding van de drummers Robert ‘Sput’ Searight en Nate Werth, bekend van Snarky Puppy, verrast opnieuw met hun vierde release sinds hun debuutalbum in 2015. ‘Mustard ‘ Onions’ is een verfrissende toevoeging aan hun discografie en bevestigt hun unieke positie in de muziekwereld.

Het ontstaan van de band uit de vriendschap tussen Searight en Werth, gevormd tijdens hun studie jazz aan de University of North Texas, vormt de basis van hun dynamische geluid. Met een indrukwekkende lijst van bevriende muzikanten die aan het project bijdroegen, brachten ze in 2015 hun debuutalbum uit.

‘Mustard n’ Onions’ zet de kenmerkende stijl van Ghost-Note voort, met een bruisende mix van groove-gebaseerde funk, EDM, hip-hop, jazz en rock. Het album toont hun vermogen om te putten uit diverse invloeden, van James Brown tot J Dilla en Herbie Hancock, evenals West-Afrikaanse, Afro-Cubaanse en Braziliaanse ritmes. Met een roterende cast van medewerkers blijft Ghost-Note hun muzikale horizon verkennen en verleggen, wat resulteert in een dynamische en meeslepende luisterervaring.

Het is duidelijk dat Ghost-Note met ‘Mustard n’ Onions’ opnieuw een statement maakt in de muziekwereld. Hun innovatieve benadering van percussie en vermogen om genres te overstijgen, blijven zowel muzikanten als luisteraars inspireren. Het album bevat vijftien nieuwe titels en de productie, verzorgd door Nate Werth en Sput Searight, garandeert de voortzetting van de bekende sound van de band. De inbreng van Ben Urgent, eigenaar van de 206 studio’s in LA, als mixer, bekend van zijn werk met het Brian Setzer Orchestra en 10.000 Maniacs, verzekert een professionele behandeling van de gecompliceerde arrangementen.

Op dit album spelen vooral de blazers een prominente rol, met indrukwekkende saxsolo’s en koperwerk die doen denken aan de hoogtijdagen van James Brown. Bluesman Eric Gales levert een bijdrage op ‘Grandma’s Curtain’s’, waar zijn precieze, funky gitaarspel en soulvolle stem het nummer naar nieuwe hoogten tillen. Echter, ondanks het technische vakmanschap, ontbreekt het aan innovatie en vernieuwing, een aspect waar Ghost-Note zich onderscheidt van Snarky Puppy.

Desalniettemin is ‘Mustard n’ Onions’ een album van eenzaam hoog niveau, een must-have voor liefhebbers van jazz en funk. Het spelplezier spat ervan af en het is zelden dat we dit niveau horen op een modern album. (Jan Vranken) (8/10) (Ghost-Note)

Deel: