Als een soort van kerstcadeautje viel halverwege december de cd  ‘Close To You’ van Ronny Aagren & his Blues Gumbo bij mij op de deurmat. En een cadeautje was het zeker! De band bestaat nog niet zo lang – opgericht in april 2016 – maar voorman Ronny Aagren heeft al zo’n dertig jaar muzikale ervaring. Hij woont in Rælingen in Noorwegen en heeft in zowel zijn thuisland als internationaal gespeeld met Larsen Last Chance, the Harmophones, Billy C. Farlow en JT Lauritsen om er maar een paar te noemen.

Aagren, die zingt en gitaar speelt, heeft een kleine twee jaar geleden de Blues Gumbo opgericht, bestaande uit Alexander Andrè Johnsen (piano, orgel, zang), Roar Paulsberg (bas, zang) en Ole-Christian Rydland (drums, zang). In Noorwegen zijn de heren behoorlijk succesvol en nu is het eens tijd om de vleugels uit te slaan. ‘Close To You’ is het eerste album van de band. We treffen er elf door Aagren geschreven nummers op aan. Wat we te horen krijgen is een portie uitstekende blues, zoals we die kennen uit de zuidelijke staten van de VS. Zogenaamde ‘down home’-blues van het wat stevigere soort vermengd met invloeden van southern rock en soul. De shuffle ‘Trying To Get Closer To You’ toont meteen waar de band toe in staat is. Lekker swingend, een strak ritme, fel gitaarwerk en een soulvol stemgeluid. De band vergast de luisteraar op een variatie aan muziek, van blues, tot gospel (‘Precious Lord’) en bluesrock (‘After Midnight’ en ‘A Question Of Time’). Mijn favorieten zijn de soulblues nummers ‘There Is Hope’ en ‘Silence’.

De band heet Blues Gumbo en dat is precies wat we voorgeschoteld krijgen: een goed smakende variëteit aan muziek. Een hele prettige verrassing, een prima cd. (Hunters Records)  (8/10)

Deel: