In 2013 zetten de Californische zusjes Haim zichzelf goed op de kaart. Ze waren tot meest veelbelovende nieuwe talent uitgeroepen door de BBC en brachten met ‘Days Are Gone’ een prima debuutalbum uit met pakkende liedjes. Vergelijkbaar met Fleetwood Mac, TLC en Wilson Philips. Nu is er na 4 jaar de opvolger met ‘Something To Tell You’. 

Het muzikale recept lijkt niet veel te zijn gewijzigd. Zo bleek al bij de aanstekelijke eerste single van het album ‘Want You Back’. Zo is de Fleetwood Mac-vergelijking (ook al zijn ze die inmiddels behoorlijk beu) nog steeds niet ver weg. Want in nummers als ‘Nothing’s Wrong’, ‘You Never Knew’ en de titeltrack lijken invloeden van Mac’s succesvolle jaren ’80-album ‘Tango In The Night’ terug te horen. Terwijl ‘Little Of Your Love’ weer Motown- invloeden lijkt te hebben, en ‘Ready For You’ een jaren ’90-achtige r&b song is die TLC niet zou hebben misstaan. Wel is ‘Something To Tell You’ meer een popalbum dan ‘Days Are Gone’ waarop ook indie-invloeden waren te horen, maar dat beperkt zich nu tot twee songs: ‘Kept Me Crying’. Het nummer doet licht denken aan ‘The Wire’ van hun vorige album. De andere is ‘Found It In Silence’ dat iets weg heeft van een song van Florence + The Machine.

Nog een belangrijk verschil met hun debuutalbum: tekstueel is het persoonlijker. De dames lijken hun ervaringen met mislukte liefdes en vriendschappen te verwerken in de songs. Weliswaar niet zo scherp als op het legendarische ‘Rumours’ van Fleetwood Mac (sorry nogmaals voor de vergelijking), maar de teksten zijn weldegelijk meer volwassen dan op hun debuutalbum. Zoals in de ballad ‘Right Now’. Een hoogtepunt op het album. Het is een knappe combinatie: muzikaal meer mainstream dan het vorige album, maar tekstueel veel dieper. Zonder dat ze radicaal van richting wijzigen. (8,0/10)(Polydor)

Deel:

Comments are closed.