De legendarische Britse folkrockband Fairport Convention is zelden buiten Engeland, maar hun live-reputatie is al die jaren onverminderd gebleken. Het eigen Fairport-festival in het Engelse Cropredy brengt ieder jaar meer dan 10 duizend bezoekers op de been om te luisteren naar de band en een schare aan steeds weer terugkerende voormalige leden van de band.

Fairport Convention geldt als pionier van de Engelse variant van de folkrock, een stijl die tot dan toe geheel geënt was op de Amerikaanse folk van artiesten als de nieuwbaken nobelprijswinnaar Bob Dylan. Met hun door de Engelse en Keltische folk geïnspireerde muziek was Fairport Convention baanbrekend voor vele bands in Engeland en daarbuiten. Fairport Convention heeft sinds 1967 een aantal bezettingswijzigingen ondergaan. Bekende musici die bij de band hebben gespeeld zijn Sandy Denny, Iain Matthews en Richard Thompson.

De huidige bezetting bestaat uit oorspronkelijke bandleden Simon Nicol en bassist Dave Pegg, die naast Fairport ook nog eens 15 jaar bassist was in Jethro Tull. Vanaf ’85 is violist Ric Sanders, afkomstig van Soft Machine, van de partij. In 1997 treedt een tweede violist toe in de persoon van Chris Leslie, die voorheen deel uitmaakte van de Albion Band. Multi-instrumentalist Leslie is bovendien kundig met bouzouki, bouzar en mandoline. Drummer Gerry Conway (Jethro Tull, John Cale, Pentangle) maakt de band compleet.

De Fairport Convention staat op donderdag 20 oktober in Paradox in Tilburg en jij kan daar bij zijn! Like Maxazine op Facebook en deel dit bericht en misschien win jij één van de drie setjes kaarten voor het concert!

Deel: