Het was even wennen toen we de nieuwe plaat van Brainpower voor het eerst uit de boxen hoorden schallen. Brainpower kennen we natuurlijk vooral van ‘Dansplaat’ uit 2002. Gertjan Mulder heeft vantevoren en naderhand nog wel meer bekende nummers uitgebracht, maar de gemiddelde muziekliefhebber zal moeite hebben om een van zijn andere nummers te benoemen.

Zeven jaar na dubbelalbum ‘Hart & Hard’ komt de geboren Antwerpenaar met zijn nieuwste wapenfeit ‘Determination’. Compleet anders dan we van Brainpower gewend zijn is ‘Determination’ Brain’s eerste compleet Engelstalige album. En dat is even wennen. Toch is het niet voor het eerst dat de rapper zijn moederstaal verlaat. Reeds met Nas, Leonie Meijer en eerder in zijn carrière solo alleen, maakte Brainpower zoals vrijwel iedere Nederlandstalige rapper ooit al uitstapjes naar het Engels. Brainpower stapt er nu compleet naar over en dat is bijzonder te noemen, zo niet uniek.

‘Determination’ maakte Brainpower in Amsterdam en New York en de rapper maakte gebruik van producers als Oh Jay, DJ TLM en Tjeerd Oosterhuis. Vooral die laatste samenwerking is een aparte keuze, maar kwam tot stand doordat de twee, die elkaar toch al kenden, dezelfde muzikale inspiratie hebben. Oh Jay daarentegen is dan weer een logischer keus geweest, aangezien de Udenaar al vaker tracks van de rapper produceerde. Ditmaal komt de producer er karig mee weg, met ‘From the art’.

Wat over het algemeen opvalt is dat Brainpower in het Engels veelal klinkt alsof de hiphopper veel naar collega’s als Beastie Boys, de oude Eminem, 2Pac en LL Cool J. heeft geluisterd bij het schrijfprocess. Niet compleet een verzameling copiën, maar de stijl die Brainpower aanhangt is overduidelijk. Ja, voor de liefhebber van hedendaagse hiphop is het wellicht wat slikken en te oudbollig, maar voor een rapper die zijn carrière voornamelijk in het Nederlands heeft opgebouwd is het logisch dat een overstap naar het Engels bij het begin moet beginnen.

‘Determination’ is wellicht niet Brainpower’s sterkste en of er muzikaal winst uit is, zal moeten blijken. Voor doorgewinterde hiphop komt het wat te kort, voor een frisse nieuwe start is ‘Determination’ een leuke binnenkomer. (7/10) (Lyric Recordings)

Deel: