Nederland is doorgaans een land geweest waarin het merendeel van de bands zich oriënteerden op pure rock. Zeker steden als Den Haag en Eindhoven leken soms een competitie te houden om wie de meeste rockbands afleverde en ook Tilburg begon zich een aantal jaar geleden redelijk te roeren met haar Rockacademie. Gelukkig zijn er andere delen van het land geweest die de rockwat linkser lieten liggen, met dancecity Breda en (Opge)Zwolle als belangrijkse opkomers. Zeker Zwolle maakt de laatste jaren een extreme opmark in de vaderlandse muziekbranche en ook The Cool Quest heeft gedeeltelijke roots liggen in de Overijsselse hoofdstad.

The Cool QUest Funkin BadassThe Cool Quest-frontman Vincent Bergsma ontwikkelde in de tegenwoordige hoofdstad van de Nederlandse hiphopscene zijn stijl, na (heel oldschool) van school te zijn gekicked en het duurde niet lang of The Cool Quest vormde zich als sort of huisband van Artez in Zwolle. Najaar 2013 kwam debuut-EP ‘In Spite Of’ al uit en dat beloofde veel goeds. De volledige ‘Funkin Badass’ die hier nu op volgt is het bewijs dat Zwolle na pure hiphopartiesten meer in haar mars heeft, want ondanks dat The Cool Quest zichzelf gerust mag profileren als hiphop, brengt de band meer funk, soul enzelfs jazz in de muziek dan we eerder hoorden van een Zwolse band.

Wellicht mede voorgegaan door het succes van mede-Zwollenaar Typhoon, mag The Cool Quest zich gerust een van de betere acts op het gebied van hiphop/jazz crossover noemen. De stijl die de band aanhangt neigt wat naar een serieuzere versie van de Utrechtse Braineaters (ergens begin jaren ’90) en dat is toch wel iets wat we de laatste jaren hebben gemist. En gat waar The Cool Quest vol overtuiging is ingesprongen en wat mij betreft heeft het die leegte meer dan opgevuld. En dat met slechts hun eerste album al.

‘Funkin Baddass’ had wellicht wat moddervetter mogen klinken, hoewel het daarmee wellicht weer gevaarlijk dicht richting het eerdere werk van Gotcha! of Seven Eleven zou komen. Nu klinkt het als een vernieuwend frisse mix die we de komende jaren waarschijnlijk enkele malen op de echter grote festivals zullen tegenkomen. Als The Cool Quest volgend jaar niet minimaal op een van de grote festivals zal staan (Lowlands, North Sea Jazz, Pinkpop…), is er echt wat mis met de gemiddelde Nederlandse festivalprogrammeur. ‘Funkin Badass’ is een van de sterkste debuutalbums die we de laatste jaren hebben mogen beluisteren. ‘Deadlines’ en titeltrack ‘Funkin Badass’ zijn absolute must-listens! (8/10) (eigen productie)

Deel: