Op de dag dat heel Nederland op een ander festival zit – Concert at Sea en Down The Rabbit Hole zijn ook aan de gang – zijn er blijkbaar voldoende mensen die houden van kleinere rustige luisterliedjes want het Naked Song festival was al ruim voor aanvang helemaal uitverkocht. In het gehele muziekgebouw te Eindhoven zijn alle plekken in gebruik als speelplaats.

De grappige en sympatieke Vlaamse presentator Lucas de Man omschreef het festival als volgt: “Puurheid van de muziek van muzikanten die hun harten uitstorten zodat jij je goed voelt”. Tijdens de opener zat de zaal al goed gevuld, en terecht, Micheal Prins heeft een prachtige stem. Wederom een nummer in C ‘Love You”, dit was een nieuw nummer van Michael Prins dat hij ten gehore bracht. Op het terras speelde Flip Noorman zijn leuke en originele liedjes.

Adrian Crowley uit Malta woont in Ierland, speelt gitaar en brengt met zijn donkere warme stem sfeer in zijn nummers. De 2 meter sessies met Jan Dauwe Kroeske begint met een video van Fink, gaaf, maar geef mij maar het echte optreden. Mad About Mountains begint met interview met de zanger. Dat boeit minder dan hun songs.

Howe Gelb was de volgende artiest in de grote zaal, er moest nog even gewacht worden voordat we de zaal in konden omdat de soundcheck nog niet klaar was, dat viel niet bij iedere bezoeker goed. Howe Gelb bracht een nummer dat nog helemaal nieuw was, en nu al op het podium.

In het café Meneer Frits begint de avond in te vallen en trapte Mathijs Leeuwis af. “Met grote schrijf en zangkunst”, zo werd hij aangekondigd. Zijn teksten waren inderdaad apart en door meerdere instrumenten waren het lieflijke, grappige luisterliedjes.

John Bramwell staat hier alleen op het podium zonder zijn medemuzikanten van I am kloot. Dat maakt het er zeker niet minder op, Bramwell weet te boeien. Ook later bij de 2 meter sessies speelde hij goed gemutst zijn pakkende songs. Dan voor een selecte groep het concert van Eels, beetje raar op een festival om mensen uit te sluiten. Geen gepraat bij Eels maar muziek. Kleine korte liedjes. Op een mooi podium bracht Mark Oliver Everett die Eels is, zijn emoties over op het publiek.

Lewis Watson brengt echte liefdes liedjes, op een eerste rij zaten een paar “verliefde” fans die al voor de deur aan het wachten waren om maar vooraan te kunnen zitten. Die genoten van suikerzoete liedjes. Foto’s uitzoeken bij een lekker deuntje van John Bramwell, die nog even een 2 meter sessie doet heerlijk toch?

Even wachten op Dotan die later en op een grotere plaats speelde. Jammer dat dat vrij laat bekend werd, er waren bezoekers die Eels ervoor hadden laten gaan omdat beide concerten gelijk gepland stonden op het originele programma. Nu maar hopen dat Dotan die hoge verwachtingen kan waarmaken. Een zeer speciale versie van zijn hit van dit moment ‘Home’ maakte het een indrukwekkend begin. Hij ging samen met zijn band verdere op de ingeslagen weg. Op een volle verdieping genoot men ten volle van Dotan’s creaties.

Admiraal Freebee solo, of te wel Tom van Laere was vandaag lekker aan het kletsen, het publiek kletste lekker terug. Vooral de vrouwen moesten het ontgelden. De publieke participatie bij de songs was zodanig dat het aanstekelijk werkte. Prachtig was het om te zien dat je voor een indrukwekkend optreden niet meer nodig hebt dan een gitaar, een persoonlijkheid en een iets rauwe stem.

Met een prachtige gebroken doch heldere stem zong Diana Kurtz over donkere tijden bij Meneer Frits. Novastar bracht ook een primeur; zijn laatste single van het album ‘Inside Out’, “die maar een paar weken op 3FM te horen was” klaagde hij, zonder koortjes. Met een gouwe oude ‘Never Backdown’ op de piano kwam hij goed terug. Hij bleef overeind al werden alle liedjes wel een beetje saai op den duur ondanks de zuivere stem van Novastar.

Down Golden Begon zijn set met ‘Ave Maria’, en stapte daarmee in een nieuwe wereld met samples en elektronische geluiden. Hij ging helemaal op in zijn muziek en had ook nog een boodschap’, “sta op uit je stoel en gil ik ben boos en ik pik dit niet meer!”. Goed en gedurfd om ook een elektronische act op dit festival te zetten. Helaas waten er niet zoveel toehoorders die deze muziek op waarde wisten te schatten, of men zat massaal bij Novastar.

Wederom een geslaagde editie van Naked Song, die zeker ook bij het publiek in de smaak viel. Ik kijk al weer uit naar het volgende Naked Song festival op 13 juni 2015.

Foto’s (c) Hans Kreutzer/Maxazine

Deel: