Wie vaker komt in TivoliVredenburg weet dat het een hele klimpartij is naar Club Nine in het bovenste gedeelte van het complex. Je hebt het idee of je ver boven de wolken naar het hiernamaals onderweg bent. Afgelopen zondag leek deze associatie bijna terecht, want de Zwitserse zangeres Chiara Schönfeld trad daar op met haar groep ITAKIRY en zong werkelijk als een engel zo mooi. Het werd een hemels optreden.

De naam ITAKIRY is ontleend aan de derde voornaam van de bandleidster die voluit Chiara Nolwenn Itakiry Schönfeld heet. ITAKIRY betekent ‘water uit de rotsen’. Het gelijknamige album verscheen reeds in het najaar van 2022 op het Nederlandse label SONNA Records van zangeres en oprichtster Sanne Rambags.

Droevige gebeurtenis

Na het horen van dit album was het de welbekende Utrechtse jazzpromotor Jaap van de Klomp er alles aan gelegen om in samenwerking met TivoliVredenburg de formatie naar Nederland te halen. Afgelopen 19 november zou dit concert reeds hebben plaatsgevonden, ware het niet dat door een tragisch incident – een lid van de schoonmaakploeg kwam bij een dodelijke steekpartij in de vroege ochtend om het leven – geen doorgang meer kon vinden. Een droevige gebeurtenis waaraan bij aanvang van het concert nog even kort werd stilgestaan.

Mystieke uitstraling

De nummers van het kwartet kenden stuk voor stuk een mystieke uitstraling. Schönfeld haalde voor haar teksten inspiratie uit persoonlijke thema’s en indrukken uit de natuur. Gelijk bij het openingsnummer ‘Dandelion’ werd al verwezen naar de levensloop van een bloem. Het compacte samenspel van de groep was subliem. Bijvoorbeeld bij de uitvoeringen van ‘Rooftops’ en ‘Sad Again’ excelleerde pianist Mischa Maurer en de openingen van drummer Maris Egli bij ‘Sailor’s Song’ en direct na de pauze ‘Shadows’ waren spannend. En hoewel bassist Rafael Jerjen aangaf direct na het concert te moeten vertrekken om zijn vliegtuig te halen, nam hij tijdens de toegift uitgebreid de tijd voor een heerlijke openingssolo bij het ruim elf minuten durende ‘Tundra’.

Ongekende hoogtes

De muzikanten droegen met hun inzet Chiara Schönfeld naar ongekende hoogtes. ‘Swirls’ gaf een bijna rockachtig gevoel. Het was zo prettig haar mooie liedjes te horen. Zelfs bij voor het publiek verder onverstaanbare ‘Sturm im Wasserglas’, gezongen in het Zwitserduits, bleef het aangenaam om haar te horen zingen. De nummers ‘Pretender’, ‘Crystal Gazer’, ‘Rather Waves’ en ‘One To Free’ waren prachtige voorbodes voor het nieuwe album wat in 2025 gaat verschijnen. Hopelijk zien we ITAKIRY dan snel weer op de Nederlandse podia.

Foto’s (c) Aad van Vliet

Deel: