Dit jaar is er geen hardrock album van zijn side project Caned By Nod uitgebracht op dezelfde datum. Voorganger ‘Mercy’ had dit wel. De twee kant van country zanger Cody Jinks. Ooit begonnen in de thrash scene, nu groot in de countrywereld. Dit nieuwe ‘Change The Game’ is een mooi voorbeeld waarom dat zo is.  Even was ik wat bang door de titel van de plaat, is hij van koers veranderd en gaat hij voor een andere sound?

Het album opent met het prachtige ‘Sober Thing’. Een man die zijn ‘’regrets and memories’’ de baas wil worden, maar de tijd wil niet helpen. Hierdoor grijpt hij naar de fles. ‘’And I’m closer to the messed up, than the sober thing’’. Jinks heeft de stem voor een verhalend nummer als dit waardoor je het gevecht voelt. Het daaropvolgende ‘Outlaws And Mustangs’ is gemaakt voor de radio met een heerlijk pakkend refrein. Dit nummer is meer upbeat en zal het live ongetwijfeld goed doen met genoeg momenten om het publiek mee te laten doen. Verder horen we tegen het einde de vaker terugkerende klanken van back-up vocals die de nummers afmaken. Niet overdreven aanwezig, in de juiste hoeveelheid zodat ze ook echt wat toevoegen.

Pearl Aday, (geadopteerde) dochter van Michael Lee Aday, beter bekend als Meat Loaf, doet een gastoptreden op ‘Take This Bottle’ en levert hierin een prettige bijdrage. Opnieuw in de juiste hoeveelheid. Met haar ietwat hese stem combineert het goed met de donkere stem van Jinks. Het album varieert want in ‘Deciever’s Blues’, wat een qua sound misleidende titel is grappig genoeg, horen we al wat chicken pickin’.  Dat horen we nog een tik beter in de vlotte en catchy titeltrack.

Zowel muzikaal als vocaal is dit album van kwaliteit. De al eerder genoemde prettige, donkere stem van Jinks met een lichte knauw en fijn in het gehoor liggende steel guitar die in vrijwel ieder nummer hoorbaar is, maar ook de ingetogen solo’s mogen er zijn.

Cody Jinks levert met dit nieuwe ‘Change The Game’ een sterker album af dan voorganger ‘Mercy’, wat ook zeer degelijk was. Dit materiaal blijft dan wat makkelijker hangen en fillers zijn niet te bekennen. Voor de countryliefhebbers een zekere aanrader. Smaakvol album. (8/10) (Late August Records)

Deel: