De Bazzooka’s gaan we niet meer introduceren; of je kent ze en vindt ze helemaal geweldig, of je kent ze nog niet, hebt de laatste jaren dus onder een Hunebed geleefd en bent een sukkel van de eerste klasse. De two-tone die de samenvoeging van de Palookas met VanKatoen-zanger Bazz Barnasconi maakt, is inmiddels op ieder zichzelf respecterend festival in Nederland doorgedrongen, en (bewust) zonder platenlabel is de band inmiddels bekend in vrijwel iedere huiskamer en feesttent. Terecht, want Bazz en zijn mannen houden alles in eigen hand en doen dat strak geleidt en doordacht.

Vergeleken met ‘Kaboem!’ uit 2011 is ‘Skaradio.nl’ een stuk gelikter, strakker geproduceerd. Niet verwonderlijk, want als beste skaband van Nederland moet je je blijven verbeteren, en dat deden de mannen door ditmaal met medewerking van zo ongeveer de beste ska-producer van Nederland, Frans Hendriks (Doe Maar, Henny Vrienten, Beef!, Def P & Beatbusters). Het geheel is daardoor een productie geworden waarbij de mannen zich geheel en op ontspannen wijze op het maken van muziek konden richten. Nou ja, ontspannen, dat zal er bij de Bazzooka’s niet gemakkelijk inzitten, gezien de energiekheid op de podia.

De Bazzooka’s zijn op ‘Skaradio.nl’ fris, vrolijk, maar soms ook maatschappijkritisch. Zo benoemen ze op het met een ‘Paint it black’-achtige intro beginnende ‘Hypocritisch’ een flink aantal punten die vrijwel iedere weldenkende Nederlander kan beamen. Met de Cubaans aandoende blazerssectie laten de Bazzooka’s een nieuw soort volwassenheid horen, die we bij Bazz na enkele VanKatoen-albums ook leerden kennen. Muzikaal gezien zijn de mannen ook wederom weer gegroeid. Afsluiter ‘Alles’ gooit een brassbandachtig sausje over de plaat, en dat terwijl de blazerssectie slechts bestaat uit drie man, saxofonist Jelle Wils, trombinist Niek Melchers en trompetist Daan Bogers, die zonder de anderen tekort te doen, een zeer gedegen indruk maakt op het nieuwste wapenfeit van de mannen.

Dertien tracks, overgoten met een briljante marketingzet; vooraf- en achteraf gaande door wat jingles en een kleine radio-bonus, zetten de mannen met ‘Skaradio.nl’ hun nieuwe, eigen, radiostation op briljante wijze in de markt. Skaradio is het nieuwe station van Barnasconi, die reeds enkele jaren een van de grote mannen achter Pinguinradio is. Met ‘Skaradio.nl’ en Skaradio, probeert de band het gat te vullen dat het overgrote deel van de Nederlandse radiostations heeft laten verslappen: de vrolijkheid, de energiekheid en het geweld van de ska. Door ‘Skaradio.nl’ te negeren zullen de overige Nederlandse radiostations zichzelf buitenspel zetten, dus een kleine hint aan muziekminnend Nederland is hier op zijn plaats. (8/10) (Eigen productie, maar wel een errug vette!)

Deel: