Vuige dixie delta country blues, dat is hoe Smal Water hun muziek omschrijft. Vuig, als je het woord in het woordenboek opzoekt krijg je omschrijvingen als banaal, doortrapt, gemeen en slecht. Dat belooft dus wat. Smal Water is een duo, bestaande uit Matthijs Smal (zang, gitaar, banjo, voetstampen) en Dennis Water (drums, klarinet, kazoo, fluit en bijzingen).

SmalWater DitIs_coverOp hun mini-cd “Dit Is Smal Water” laten de heren met vier Nederlandstalige songs horen wat zij onder vuige dixie delta country blues verstaan. Laten we voor het gemak even buiten beschouwing laten dat het Nederlandstalig is; het gevoel dat wordt overgebracht is wel degelijk dat wat we van countryblues kennen. Puur, alledaags en met beide voeten op de grond. En dat laatste is hier m.i. de juiste omschrijving van vuig.

De cd begint met het vlotte “Drank & Rol”, een onvervalst feestnummer. Dan volgt het eenzame “Helemaal Alleen”, een eenzaam lied, waarin Matthijs zijn zang met alleen voetstappen begeleid; in het tweede deel is slechts een eenzame klarinet te horen. “Jij En Ik” en “Oh Mijn Deere” zijn dan weer bluesshuffles met vlottere ritmes en slidegitaren. Vooral het laatste nummer valt op door onverwachte breaks.

Smal Water is een leuk duo met pakkende muziek. De heren kunnen best een leuke avond verzorgen met hun vuige muziek. (Eigen beheer) (7/10)

Deel: