Serious Talent Dotan maakte in 2011 een vliegende start door na zijn nominatie als Serious Talent direct voor uitverkochte zalen te mogen optreden als voorprogramma van Gavin DeGraw en Sinead O’Connor. Zijn debuutalbum ‘Dream Parade’ werd aardig ontvangen en zeker op 3FM waren zijn liedjes veelvuldig te horen. Nu, bijna 3 jaar na dat debuut is de in Jeruzalem geboren Dotan terug met de opvolger ‘7 Layers’. Een album waarop Dotan van pop iets is overgegaan naar het singer-songwriter genre, en niet onverdienstelijk.

Dat de carrière van de zoon van schrijfster Patty Harpenau zo lekker van start ging, kwam mede door zijn onbezonnen brutaalheid. Dotan nam zijn debuutalbum op in Londen doordat hij als groentje in de business al direct de producers van James Morrison, Paul McCartney, Jason Mraz en Adele mailde. Daar is Dotan inmiddels van terug gekomen en op zijn tweede album wisselde hij de hitproducers Sacha Skarbek en Martin Terefe in om zelf de productie in handen te nemen. Dotan weet wat hij wil en dat zal de wereld weten.

‘7 Layers’ is wat ruwer dan het soms toch wel te gepolijste ‘Dream Parade’ en dat bevalt wel. Niet zelden klinken de oneffenheidjes door op de plaat en dat maakt van het album een authentiek stukje puurheid. Dotan wissels rustieke melancholische nummers af met explosief scherpe tracks, zelden laat de 27-jarige de kans onbenut te verrassen. Nergens klinkt ‘7 Layers’ vervelend, soms lijkt de plaat echter toch gebombardeerd tot achtergrondmuziek. Maar op dat moment lukt het Dotan keer op keer weer te stijgen tot grote hoogtes, zoals op ‘Home’, ‘Hungry’ en het kampvuurliedje ‘Swim to you’. Opgenomen met achtergrondgelijden van verschillende zeeën (Noorwegen, Engeland, Israël en Nederland), probeert Dotan de juiste sfeer neer te zetten in kleine luisterliedjes. En dat lukt waarachtig goed!

Dotan is na ‘Dream Parade’ in een proces gekomen waarin hij heeft geleerd zijn muziek uit te kleden tot op het bot, de essentie, en dat is de basis geweest van ‘7 Layers’, de 7 huidlagen die moeten worden afgepeld om op het menselijk bot te eindigen. En vanuit die botten is de muziek van Dotan opgebouwd. Kaal, rustiek, rauw, maar vooral puur. Erg mooi! (8/10) (EMI/Universal)

Deel: