Als je als band na 20 jaar uit elkaar gaat en zo rond de 200 nummers op cd hebt gezet, is het altijd wel eens leuk om te weten welke nummers de fans nu het leukste vinden. Vandaar dat platenmaatschappij Cloud9, als licentiehouder van de nummers van de Osdorp Posse fans van door het gehele land een tijd geleden vroeg naar hun favoriete muziek van de Amsterdamse pioniers op het gebied van Nederhop. Nou, dat hebben ze geweten, vele inzendingen maakten het een hels karwij om een top 100 samen te stellen. Die top 100 is nu als 5cd-box uit: Het beste van de oldschool Nederhop…

100 nummers op 5 cd’s, verdeeld met 20 tegelijk, het is een droom van iedere Nederhopfan, zo lijkt ons. Kijk, over de kwaliteit van de tracks hoeven we niet al te veel uit te wijden. De box is de meest perfect samengestelde box die je maar kan bedenken, want door de fans zelf. Kwalitatief kunnen we ook kort zijn. De eerste albums van de Posse zijn ongemastered opgenomen, dat was in die tijd nog totaal onbekend voor de underground, die de Osdorp Posse was. Pas nu, jaren later, zijn ook de eerste albums een keer gemastered. Tsja, moet je dan spreken over remasters?

Wat wel opvalt met deze nieuwe masters is dat de tracks minder vol klinken dan op de oude cd’s. Of is het ons gehoor dat jaren later inmiddels wat lage tonen is kwijtgeraakt? De beleving is er uiteindelijk niet minder om en de Posse slaat zich met het oude werk, wat toch de boventoon voert in de top van de lijst, de hedendaagse Nederhop nog keihard om de oren. Wat opvalt is dat de eerste albums vrijwel compleet vertegenwoordigd zijn in de top 100. Enige afwezige van het meest succesvolle album ‘Afslag Osdorp’, dat zowaar met goud werd bekroond,  is de afsluitende ‘Oorverdovende middelen’, welke min of meer slechts een afsluitende beat is dan een echt Osdorp-nummer.

Het is duidelijk dat de underground-Osdorp door de fans meer gewaardeerd werd dan toen ze wat bekende werden. Ook ondergetekende haakte eind jaren 90 af, en tot mijn grote vreugde staan de favoriete nummers van de Posse dan ook hoog in de top 100. Noem het voorspellend, muziekkennis, of geluk, maar ja, zoals Def P. enkele weken geleden ook al tegen mij zei: “Ik kan me er goed in vinden.”

De Osdorp Posse Top 100 is een mega verzameling in een mega goede samenstelling en een must voor iedereen die de Nederhop een warm hart toedraagt. Één cd-box voor een hele avond oldschool Nederhop en gezien de diversiteit in stijlen die de Amsterdammers op cd hebben gezet wordt het geen eentonige boel. En aangezien Def P. al eerder in een exclusief interview met Maxazine zei: “De reden van ons stoppen was dat we het heel belangrijk vonden dat we herinnerd zouden worden om de jeugdige energie die we hadden bij optredens. We gaan dat als een stel ouwe lullen niet nog eens proberen”, is de Osdorp Posse Top 100 is echter een volwaardig alternatief om terug te denken aan de energieke concerten van weleer. (8/10) (Cloud9)

Deel: