Op 1 september brengt The Damned and Dirty haar gelijknamige debuutalbum onder een Creative Commons licentie uit. Een gratis te downloaden akoestisch album vol ‘gruizige delta blues met huilende slidegitaar, prachtige ballads en swingende uptempo nummers’, aldus de tevreden muzikanten. Zanger Kevin de Harde en gitarist Micha Sprenger ontwikkelden zich in de band BluesMotel tot een sterk songwritersduo. Toen tijdens de zomerstop van de band de nummers desondanks uit hun pen bleven stromen besloten de heren dat het tijd was voor een nieuw project. Omdat ze een voorliefde deelden voor akoestische blues spitsten ze hun songwriting toe op nummers die zich daarvoor leenden. The Damned and Dirty was geboren.

Het album bestaat uit dertien akoestische bluestracks, soms aangevuld met wat bas en / of de drums van Frank van Tijn, eveneens van BluesMotel. Gruizige delta blues met huilende slidegitaar, prachtige ballads en swingende uptempo nummers. De puntige teksten variëren van een aanval op homeopathie tot observaties over relaties en waanzin. Alle nummers zijn geschreven door het duo, op één nummer na, dat speciaal voor hen werd geschreven door hun vriend Eddy Gartry. Via de website en via sommige downloadsites is een ‘cd boekje’ verkrijgbaar in pdf-formaat. Dit bevat meer informatie over de muziek en prachtige foto’s van Bas Stoffelsen.

Interessant is het feit dat The Damned and Dirty gekozen heeft voor een digitale release en verspreiding van hun muziek via het internet aanmoedigt. Gitarist Micha legt uit: “Bij de release van onze BluesMotel albums kwamen we er al achter hoeveel kansen verspreiding via het internet biedt. Als muzikant wil je toch in de eerste plaats gewoon dat veel mensen je muziek horen. De illegale verspreiding van onze muziek leverde ons airplay op bij lokale radiostations over de hele wereld op. Blues is toch niet zo mainstream als we misschien zouden willen. Het internet helpt je dan een breed publiek te vinden.”

Door de Creative Commons licentie waaronder het album wordt uitgegeven staat het iedereen vrij de nummers verder te verspreiden, bewerken of er zelfs geld aan te verdienen. Kevin de Harde: “De huidige wetten op auteursrecht zijn te beperkend en achterhaald. Creative Commons is een moderne manier om met auteursrechten om te gaan en bevordert creativiteit door het anderen makkelijker te maken iets met jouw werk te doen, als soundtrack voor een film of bijvoorbeeld het opnemenvan een cover.”

Deel: