[[Maikal X]] is al een tijdje actief in de muziekwereld. Hij zorgde als [[Shyrock]] voor de Caribische vibes van [[Postmen]] en scoorde hits als “Cocktail” en “U Wait“, tot hij in 2004 uit de groep stapte. Nu in 2010 brengt hij zijn debuutalbum “Genesis” uit, een echte reggae plaat.

Het eerste wat opvalt bij het beluisteren van Genesis, is de overeenkomst qua sound met Postmen. De relaxte, zomerse popsound die je bijvoorbeeld op Cocktail hoort, hoor je op het hele album van Maikal X terug, alleen dan zonder de raps. De zang is daardoor nadrukkelijk aanwezig, wat erg goed uitpakt.

Het album opent met de single “The Best In You“, één van de beste tracks van het album. Een zonnig liefdesliedje, dat zonder meer een lach op je gezicht tovert. Hier is meteen een sterk punt van dit album te horen: De stem van Maikal X. Zijn zachte, zoete stem past erg goed bij de relaxte muziek en de onbezorgde teksten op Genesis. Ook op “Irie Love” en “Bear With Me” is dit goed te horen.

Genesis is een vrij luchtig album, met als belangrijkste onderwerpen de liefde en Jah ([[Rastafari]] god). De rhymes zijn vrij eenvoudig en hebben (zoals ook de rest van het album) een hoog ‘doe maar niet moeilijk’ gehalte. Eén van de spaarzame, verrassende teksten is te vinden op Lies, waar hij een nieuw werkwoord voor huiselijk geweld verzint: “Women me never [[Chris Brown]] ye”.

Op een paar nummers gaat Maikal wat dieper, zoals “Senseless” en “Here She Comes” ([[Hall & Oates]] cover). “Senseless” is een prachtige, meeslepende track over de onzin van oorlog. “Here She Comes is een aardige track, maar de vrolijke muziek en het serieuze onderwerp (prostitutie) kloppen niet helemaal bij elkaar.

Maikal X heeft met Genesis een erg goed” album afgeleverd. De teksten gaan meestal niet diep en zijn niet erg verrassend, maar ze zijn vrolijk en de muziek geeft je de onbedwingbare neiging om te bewegen. (8/10)

Vertel ons jouw mening in het forum

Deel: