De band met een zanger waarvan [[Pete Doherty]] zegt: “[[Johnny Bramwell]] from [[I Am Kloot]] is one of the four most talented songwriters this country has produced in the last ten years.” Onze verwachtingen waren dan ook hoog gespannen toen we het kleine zaaltje van Studio’s [[DeSmet]] in Amsterdam binnen kwamen.

In 2001 komt I Am Kloot met hun debuut album ‘Natural History’ en is, negen jaar later, toe aan hun zevende album, ‘Sky at Night’ die uit zal komen op 5 juli 2010, het publiek moet lekker worden gemaakt voor dit album en vandaar dan ook dat de band vooral de hele avond de woorden uitspreekt: “This is a new song.”

I Am Kloot die origineel bestaat uit drie man; zanger en gitarist John Bramwell, bassist [[Peter Jobson]] en drummer [[Andy Hargreaves]]; heeft vanavond twee extra strijkers mee genomen die aan het publiek worden voorgesteld als Jody en Stella. “It’s a fucking pleasure”, roept zanger John als hij, na een tocht over het podium, bij zijn microfoon is aangekomen. Met een been op een omgekeerd cola-kratje en een gebogen rug begint hij met het eerste nummer “this is a new song” verteld hij ons nog even voordat de band begint te spelen. Zowel zanger John als bassist Peter lijken in hun instrumenten te willen kruipen, zo gebogen staan (en in het geval van Peter, zitten) ze er omheen. Bassist Peter is verdwenen in een soort trance. De band weet het publiek te interesseren met hun nieuwe nummers maar speelt ook nog een aantal oude nummers, nummers als ‘From Your Favourite Sky’.

“I love you” klinkt het van achteren uit de zaal, John is er even stil van en zegt dan met krakende en ongemakkelijke stem ‘…Well, cheers mate!” Als het dan bijna afgelopen is laat John ons nog weten dat ze zeker terug zullen komen naar Nederland: “Hopefully we’ll see you in September, until then, we’ll play three more songs!” En zoals beloofd worden er nog drie nummers gespeel, half in hun instrumenten gekropen.
Met het nummer ‘Proof’ van het album ‘I Am Kloot’ sluit de band af, een klein uurtje verder.

Als we DeSmet verlaten is een ding duidelijk: I Am Kloot, nog steeds gewoon goed!


Foto’s (c) 2010 Shanna Wiggerman

Deel: