DJ Promo - Stijlloos[[DJ Promo]], één van de bekendste hardcore dj’s van Nederland, maakt even geen hardcore meer. Sinds vorige zomer heeft hij het keiharde beukwerk even achter zich gelaten en zich gestort op een zich gestort op een project waarbij hij samenwerkt met een een aantal rappers. En dan niet simpel een hardcore beat achter een [[50 Cent]] hitje plakken, maar het échte werk. Een mix die met recht ‘Stijlloos’ genoemd mag worden. Hij is met zo ongeveer de gehele [[Top Notch]] stal de studio ingedoken en na de EP’s, ‘Boombox op Duizend EP’ en ‘Show Shocker EP’ komt begin juli het volwaardige album ‘Stijlloos’ uit. Een mix van hardcore, breakbeat, hiphop en nog veel meer. Wat kun je daar van verwachten?

In aanloop naar het album ‘Stijlloos’ dat op 2 juli 2010 uit gaat komen, heeft Promo twee EP’s uitgebracht. Op de EP’s staan zowel remixen als nieuwe tracks met o.a. [[The Opposites]], [[Aux Raus]], [[Skinto]] en [[Flinke Namen]]. De EP’s zijn erg vernieuwend, maar toch is ook goed te horen dat het nog geen volwaardige albums zijn. Soms zijn de tracks wat té experimenteel naar mijn smaak, ze neigen dan wat meer naar de industrial hardcore en breakbeat en missen de hiphop invloeden. Ook heb ik bij een aantal tracks het gevoel dat ze nog niet helemaal af zijn. Een aantal tracks zijn echter erg goed gelukt, zoals de remix van ‘Hakkemdoordemidde’ (Flinke Namen), ‘Pille in je Bek’ (Willy) en ‘Boombox op Duizend’ (Flinke Namen). De EP’s zijn dus aardig en laten zeker potentie zien. De vraag is of Promo het met zijn album waar kan maken.

Na meer dan een jaar in de studio komt DJ Promo op 2 juli met ‘Stijlloos’, het volwaardige eindproduct van dit opmerkelijke project. Op het album heeft hij uiteindelijk samengewerkt met [[Sef]], Skinto, The Opposites, [[Lucky Fonz III]], [[Gers]] Pardoel, [[Sjaak]], [[Robin Hunt]], [[Neenah]], Flinke Namen en Aux Raus. De meesten van hen kwamen al voor op de eerdere EP’s, maar Top Notch’ nieuwste aanwinst Lucky Fonz III mag een verrassing worden genoemd. Op het album staan niet alleen nieuwe tracks, sommige album tracks stonden ook al op de ‘Boombox op Duizend ‘EP of de ‘Show Shocker’ EP. Het album bestaat uit 14 tracks, plus een intro en outro.

De keur aan gast artiesten zorgen voor een flinke diversiteit aan stijlen op het album. De invloeden zijn duidelijk (Hardcore, Hiphop, Breakbeat), maar het eindproduct is erg moeilijk in een hokje te stoppen. Stijlloos is dan ook een passende titel voor dit album.

Dat is hoe dit album klinkt, ten opzichte van de EP’s. Het album beukt, ragt, is experimenteel, is soms zelfs pop, maar is vooral uitgebalanceerd. Waar de EP’s nog weleens doorsloegen in het experimenteren, lijkt Promo de balans te hebben gevonden op ‘Stijlloos’. De tracks ‘Cockknocker’, ‘Headrush’ en ‘The Full Bread’ zorgen voor de harde (break)beats op dit album, waar ‘[[Miami Vice]]’ en ‘Let them Burn’ meer als pop te kwalificeren zijn. De track ‘Trapped’ ft. Neenah heeft zelfs nog enige hitpotentie, met goede zang en een relaxte melodie en beat.

Eén van de tracks die er verder nog uitspringt qua stijl, is de samenwerking met Lucky Fonz III op ‘Ik word pas wakker’. Ik ben niet erg bekend met de muziek van Lucky Fonz III, maar hij brengt een erg aparte vibe op het album. Het is een leuke, maar enigszins rare track geworden.

De intro (Stijlloos Begin) begint al meteen hard en doet me twijfelen of Willy van de Opposites niet een carriere heeft gemist als hardcore mc. Mijn favoriete tracks?

  • Robots ft. Sef –> Erg goede beat en lekkere vibe
  • Weer Hardcore ft. The Opposites –> Twan en Willy zijn hardcore
  • An Idiot Thing ft. Skinto –> Doet denken aan The Prodigy
  • Trapped ft. Neenah –> Goede zang, relaxte melodie en beat
  • Boombox op Duizend ft. Flinke Namen –> “Als de buren komen, middelvinger in de lucht Boombox op Duizend”

Er staan absoluut een aantal goede tracks op dit album, en DJ Promo heeft een goed evenwicht gevonden tussen de verschillende stijlen en invloeden op ‘Stijlloos’. Het blijft echter een grote verzamelbak van een heleboel stijlen, die niet iedereen aan zullen spreken. Zelf ben ik geen fan van Aux Raus en sommige tracks waren me iets te experimenteel. Het zal geen album zijn dat iedereen aan zal spreken, maar hou je van hardcore, hiphop óf breakbeat? Dan is het zeker een album dat je even moet checken. (7/10)

Tracklist

01 Stijlloos Begin , 1:54
02 Robots ft. Sef , 4:05
03 Big Choonz ft. Skinto , 4:13
04 Weer Hardcore ft. The Opposites , 4:02
05 Step It Up , 4:39
06 Iemand Anders ft. Sef , 4:10
07 Ik Word Pas Wakker ft. Lucky Fonz III , 5:01
08 Miami Vice ft. Sef, Gers & Sjaak , 4:12
09 An Idiot Thing ft. Skinto , 3:01
10 Let Them Burn ft. Robin Hunt , 3:12
11 Trapped ft. Neenah , 4:53
12 Boombox Op Duizend ft. Flinke Namen , 4:20
13 Headcrush , 5:57
14 Cockknocker ft. Aux Raus , 3:33
15 The Full Breed , 2:58
16 Stijlloos Eind , 4:52

Deel: