Hoe mooi kan het zijn. De Ster in Nieuwkuijk, waar een groot gedeelte van Noord-Oost Brabant ooit op stap is geweest, herbergde zaterdagavond de helden van de rockmuziek en kwam de geschiedenis weer tot leven tijdens A Tribute To The Monsters Of Rock. In verband met de nog lopende Coronaregels was het aantal toegangskaarten beperkt tot 500 personen. 500 Gelukkigen, die het begin van hopelijk een hele mooie zomer wat evenementen betreft mochten meemaken en konden genieten.

Qua omvang was dit een van de ‘kleinere’ uitvoeringen van de Legends of Rock Tribute Tour. Dat deed niets af aan de sfeer en het losgaan van de optredende tribute bands. Bij de XL evenementen van deze tour hebben de bands grote podia ter beschikking en kunnen zij zich uitleven op de ruimte die ze daar ter beschikking hebben. Alle respect voor de acts dat ze ook op een ietwat kleiner podium een perfecte show konden neerzetten. Dat geeft de mate van professionaliteit aan van de huidige generatie tribute bands.


De aftrap was deze avond voor Slash ’n Roses voor, het laat zich raden, een tribute van Guns and Roses. Het begin verliep stroef. Het publiek moest nog wennen aan het feit dat ze weer life bij een concert aanwezig was, leek het wel. Die gewenning was echter van korte duur. De mannen van Slash ’n Roses pakten het publiek vrij snel in en los was de avond. De setlist bestond uit de grote hits van Axel Rose en zijn mannen. Deze werden door het publiek met hart en ziel geabsorbeerd.

De tweede band die het podium betrad was ACinDC. Weer niet moeilijk om te bedenken waar dat een tribute van is. Erwin Wuite, de ’tribute’ Angus Young nam van scratch af het volk bij de hand en leidde ze naar een feest van herkenning in ACDC-geschiedenis. ‘Back in Black’, ‘Whole lotta Rosie’, ‘Highway to Hell’; een eindeloos feest van en met de muziek van ACDC.

Headliner was Present Danger. Ook meteen de lastigste om te zeggen: “dat is een tribute van…….”. Organisator John van Borne zei het al in zijn aankondiging: getoured in Amerika, gespeeld op Graspop, voorprogramma Five Finger Death Punch in 013. Met andere woorden de wereld weet dat Present Danger staat voor, naast eigen werk, een unieke Metallica ervaring. Thijs de Jong noemt het uit oogpunt van een Metallica Tribute de Metallica Family maar is het eigenlijk niet een grote Present Danger Family? Dat is de Family die Present Danger accepteert en zeer zeker waardeert als Metallica Tribute maar ook als band met een eigen gezicht. Fans kwamen af op de vertolkingen van ‘Nothing Else Matters’, ‘Seek and Destroy’ en meer. Het was een waardige afsluiting van een bijzondere avond. Bijzonder omdat we weer mogen na twee jaar ‘opgesloten’ gezeten te hebben. Gedenkwaardig en dat voelde ook het publiek maar volgende keer weer met veel meer. Want muziek is beleving, is vrijheid en is samenhorigheid.

Foto’s (c) Rob Verbrugge

Deel: