Douwe Bob staat in de finale van het Songfestival. Dus bitterballen, kaasstengels en vlaggetjes bij de hand en keihard #TeamDouwe aanmoedigen. Aan de act, het liedje én de charmes van ‘onze’ Douwe Bob zal het niet liggen.

He dit it! Douwe Bob maakte dinsdag tijdens de eerste halve finale van het Songfestival de verwachtingen meer dan waar. Hij maakte een verpletterende indruk met zijn al veel besproken nummer ‘Slow Down’. En dus speelde Douwe met de camera, kreeg menig vrouw en man het warm bij zijn veelzeggende knipoog, en was er – niet onbelangrijk – een loepzuivere stem en een goed bedachte en uitgevoerde regie. Ook de tien seconden stilte midden in het nummer, pakten goed uit. Douwe genoot en riep: “I love you baby!”

Goud
Samenvattend kunnen we zeggen dat voor Douwe Bob en zijn band in de halve finale alles op zijn plek viel. En dus hoeft hij zaterdag in de finale maar één ding te doen: hetzelfde als in de halve finale en dan hopen dat hij overeind blijft tussen de andere 25 landen. Douwe maakt er namelijk geen geheim van dat hij alleen naar Stockholm is gekomen voor goud.

Puntentelling
Presentatoren Måns Zelmerlöw en Petra Mede presenteren de finaleshow in Stockholm, Cornald Maas en Jan Smit verzorgen ook nu het Nederlandse commentaar. Zij duimen uiteraard, net als heel veel Nederlanders, voor #TeamDouwe. Nieuwigheidje dit jaar is dat de presentatie van de puntentelling wordt opgesplitst. De puntengevers maken in beeld de jury-uitslag van hun land bekend, daarna volgt per nummer het totaal aan sms-stemmen en is de definitieve uitslag bekend.

Spannend tot het laatste moment
Het is voor het eerst sinds 1975 dat er zo’n fundamentele verandering in het bekendmaken van de punten is doorgevoerd. De fiftyfifty-verhouding tussen jury- en publieksstemmen bestaat wel al langer; die werd in 2009 ingevoerd. De vernieuwing houdt de puntentelling – die doorgaans ruim een uur kan duren – in ieder geval tot het laatste moment spannend.

Eurovisie Songfestival, 21:00 – 00:30 uur, NPO 1

Deel: