Vandaag in Do you remember een artiest die eigenlijk ook best in het rijtje One Hit Wonders hoort te staan. Met zijn absolute mega hit ‘Music’ scoorde de van oorsprong Britse zanger in 1976 een enorme hit. De fervente Night Of The Proms bezoekers weten dat buiten zijn mega hit de zanger veel meer in zijn mars heeft. Deze keer in Do you remember …. John Miles.

John Errington, beter bekend als John Miles, zag voor het eerst het levenslicht op 23 April 1949, te Jarrow, Tyne & Wear, Engeland. Tijdens zijn jeugd zat Miles op de Jarrow Grammar School, alwaar hij lid was van een lokaal bandje genaamd ‘The Influence’, met daarin ook Paul Thompson die later drummer zou worden bij Bryan Ferry’s Roxy Music. Dit duo, samen met gitaris Vic Malcolm, brachten in 1969 hun debuutsingle uit getiteld ‘I Want to Live’. Hierna richtte hij The John Miles Set op om vervolgens in 1971 een solo carriere te starten.

http://www.youtube.com/watch?v=O5DhqQK06KM

Gedurende de jaren ’70 bracht Miles vier albums uit, waaronder: ‘Rebel’ (1976), ‘Stranger in the City’ (1977), en ‘Zaragon’ (1978). Gedurende deze periode had de zanger, tekstschrijver, gitarist en toetsenist het meeste succes met zijn singles. Buiten de wereldhit ‘Music’, haalde hij in Engeland ook de hitlijsten met de nummers ‘Highfly’ (1975), ‘Remember Yesterday’ (1976), en ‘Slow Down’ (1977). De meeste van zijn nummers zijn mede geschreven door de bassist in zijn band, Bob Marshall. In 1976 en 1977, de topjaren van zijn succes, stond Miles regelmatig op het podium van het Britse TV programma Supersonic.

http://www.youtube.com/watch?v=gSiP8eRZhdQ

Zijn debuutalbum kreeg in de V.S. weinig aandacht, twee singles van dit album haalden de US Billboard Hot 100 chart. ‘Highfly’ piekte op plaats 68, gevolgd door ‘Music’, dat het niet beter deed met een 88e plaats. In de V.S. had Miles zijn grootste hit met ‘Slow Down’, dat piekte op plaats 2 en in de disco hitlijst op 7. In juni 1977 stond het nummer op plek 34 in de Billboard Hot 100. Twee jaar later werd het nummer gebruikt in de film ‘Players’, met in de hoofdrollen Ali MacGraw en Dean Paul Martin. Gedurende de jaren ’80, bleef Miles platen opnemen en concerten geven.

http://www.youtube.com/watch?v=5wtMLxeO1uc

Sinds 1985 staat Miles nagenoeg onafgebroken op het podium tijdens de Night of the Proms, een serie concerten die jaarlijks gehouden worden in Belgie, Nederland, Duitsland en Spanje. Andere landen waar de Night of the Proms ook reglematig gehouden worden zijn Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg en de Scandinavische landen. De concerten bestaan uit een combinatie van pop en klassiek, waaraan een groot aantal artiesten aan meewerken. Miles brengt tijdens deze concerten altijd het nummer ‘Music’ ten gehore en ook andere nummers natuurlijk. In 2009 kwam het album ‘The Best of John Miles at the Night of the Proms’ uit, met daarop ‘Music’, maar ook covers van ‘All by Myself’ (Eric Carmen), ‘Bohemian Rhapsody’ (Queen) en ‘It Was a Very Good Year’ (Frank Sinatra).

http://www.youtube.com/watch?v=ZkjQYvpkzC4

Sinds 1987 gaat Miles ook op tournee met Tina Turner, vaak de vervanger van Bryan Adams als Adams niet de mogelijkheid heeft om samen met Turner hun duet ‘It’s Only Love’ te spelen. Miles is ook regelmatig als zanger te horen op de albums van The Alan Parsons Project. Ook is hij te horen op Jimmy Page’s uit 1988 daterende album ‘Outrider’. Eind jaren ’80 en de jaren ’90 fungeerde de muzikale duizendpoot ook als music director tijdens Tina Turner’s diverse concertreeksen, en is ook te horen op een aantal van haar albums. Dat hij een alleskunner is weten we, op Joe Cocker’s album ‘Night Calls’ (1992) is Miles te horen op de keyboards.

Zijn eerste DVD, ‘John Miles – Live In Concert’ kwam uit in 2002. Vijf jaar later stond hij in het Duitse Gelsenkirchen op het podium met de Duitse band Pur en zong toen twee nummers. Een van deze nummers, ‘Abenteuerland’, zong hij in het Duits. Het concert is verkrijgbaar op de DVD ‘Pur-Friends-Live-Schalke-2007’. In oktober 2008 begon hij weer samen met Tina Turner op tournee te gaan, deze lange tour duurde tot mei 2009.

Deel: