In de roerige jaren ’70 van Groningen, tijdens het opborrelende culturele fenomeen dat bekend stond als het Groninger Springtij, ontsproot een muzikale legende die zijn stempel zou drukken op de Nederlandse muziekgeschiedenis: Phoney & The Hardcore. De band vond zijn oorsprong in de samensmelting van twee lokale muzikale entiteiten, Snake en Little Beaver. Terwijl Hugo Sinzheimer de gelederen van Little Beaver en later The Meteors aanvoerde, stond Erik Strack aan het roer van Phoney & The Hardcore, gedreven door een gemeenschappelijke passie voor stevige rockmuziek.

Hun opmars naar nationale bekendheid begon gestaag in 1978, met optredens in uiteenlopende zalen, van Huize Maas tot Vera, waar ze het voorprogramma verzorgden voor gerenommeerde acts als The Boomtown Rats en The Meteors. Het tij keerde definitief toen hun nummers, doordrenkt met de creatieve geest van Erik Strack, de aandacht trokken van niemand minder dan Herman Brood. Dit leidde tot een golf van erkenning en lof van invloedrijke muziekpublicaties zoals de Hitkrant en Muziek Express. Velen zullen ‘I Love You Like I Love Myself’ herkennen in de uitvoering van Herman Brood & His Wild Romance, maar slechts weinigen zijn bekend met de originele versie van Phoney & The Hardcore, zoals te horen is op hun debuutalbum ‘Phoney Hits’ uit 1979.

Brood en Erik Strack van Schijndel waren niet alleen muzikale bondgenoten, maar ook intieme kennissen die de diepten van de Groningse nacht en horecascene doorkruisten. Schrijver Meijer P. Ten Zijthoff, die vorig jaar het boek ‘Street’ publiceerde over het Groninger Springtij en Herman Brood, beschrijft hen zelfs als ‘zielsverwanten’, zo vertelde hij desgevraagd aan Maxazine.

Ondanks veelbelovende ontwikkelingen, zoals het opnemen van een tweede album ‘Phoney for Real’ in Amerika met gerenommeerde sessiemuzikanten, kon Phoney & The Hardcore niet het initiële momentum vasthouden. Interne strubbelingen en het uitblijven van commercieel succes leidden tot het uiteenvallen van de band in 1981, slechts enkele jaren na hun hoogtepunt.

Het verhaal van de band nam echter een duistere wending toen het nieuws van de veroordeling van zanger Erik Strack wegens georganiseerde drugshandel naar buiten kwam. Dit wierp een schaduw over de eens zo veelbelovende muzikant en betekende een abrupt einde van zijn muzikale carrière. Erik Strack van Schijndel overleed in september 2021 na een periode van ziekte.

Hoewel Phoney & The Hardcore niet het langdurige succes kende waar velen op hoopten, blijft hun invloed en nalatenschap voortleven in de herinneringen van degenen die hun muziek omarmden. Hun verhaal vormt een herinnering aan de uitdagingen en valkuilen van de muziekindustrie, maar ook aan de tijdloze kracht van muziek om mensen te verbinden en te inspireren.

Foto (c) Poparchief Groningen

Deel: