Als je tegenwoordig wil opvallen in de oneindige stroom album-releases die er wekelijks uitkomen, moet je iets doen wat opvalt. Aangezien tegenwoordig zeker 50% alleen als streaming wordt uitgebracht, 45% ook als CD, 30% als vinyl album, blijft er in de stroom amper iets over om op te vallen. En ja, 99% valt niet genoeg op om te worden gerecenseerd. Een USB stick of -card, een enkele keer een cassettebandje en ja, we kregen in het verleden al eens een cd verpakt in een T-shirt of vergezeld door een sticker (wow…) en zelfs een flesje lokaal brouwsel (waarvoor dank, doe dat vaker!). Hulst probeerde het met een cd, verpakt in een boek. Het werkte, gelukkig.

‘Broederband’ is muziek met een verhaal, zoals ze zelf aangeven. En dat klopt. Het Groninger duo, de broeders Auke en Hans Hulst (opgegroeid in Denemarken), heeft een verhaal. Meerdere zelfs. Auke Hulst ken je wellicht als schrijver van ‘De Mitsukoshi Troostbaby Company’, waarmee hij werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, of ‘Motel Songs’, waarmee hij de Bob den Uylprijs won. Hans daarentegen woonde en werkte jarenlang in Myanmar, het voormalige Birma, alwaar hij succesvol was in de televisiebusiness. Niet geheel onlogisch, gezien vader Ton Hulst journalist en radio-presentator was. Met de paplepel, noemen ze dat. Hulst is de voortzetting van De Meisjes, waarin de broers van 2011 tot en met 2014 zaten, samen met gitarist Christof Bauwens en drummer Theun Supheert, alleen nu aangevuld met bassist André van der Werf.

‘Broederband’ is het best te beschrijven als een verzameling muzikale reisverhalen. Hulst trekt van Groningen naar Myanmar, Helmond, Manchester, Hamburg, Montana, Utrecht, Liverpool terug naar Amsterdam… mijmeringen over Nik Kershaw, A-ha, The Beatles, Janis Joplin, Sting, Chit San Maung maar ook over whiskey, Jack Kerouac, Corona, de Rohingya en meer… Verpakt in muziek en begeleidt door vlot lezende verhalen, columns, door Auke opgetekend en een enkele keer door Hans.

Nee, het album zal geen top 50 hits bevatten, maar daar zal het de mannen ook niet om te doen zijn. ‘Broederband’ is een luisteralbum. Of nee, feitelijk een meeleesalbum. Een levensreis van twee Groningers, vertaald in Nederlandstalige luisterliedjes. Qua stijl wat vergelijkbaar met Spinvis, André Manuel, Jeroen van Merwijk, maar dan wat serieuzer. Autobiografisch? Je weet het tegenwoordig nooit. Maar wat wel zeker is: ‘Broederband’ is een interessante verzameling liedjes, en ja, zeker samen met het begeleidende boek is het een verrassende combinatie die een leuke middag ontspanning brengt. En muzikaal wel meer dan een middag. (8/10) (Young Guns Media)

 

Deel: