Terwijl de deuren open gingen en de OZ van de Melkweg langzaam volstroomde met fans van Benjamin Ingrosso leerden de Nederlandse fans steeds meer Zweeds. Bijna iedereen die in de zaal stond sprak vloeiend Zweeds; er was zeker een Zweedse overvloed. Dat is ook niet heel gek, aangezien Ingrosso onderdeel is van de Zweedse ‘Kardashian’-familie.

De zanger, die in 2018 zevende werd op het Eurovisie Songfestival, kwam op en het publiek werd direct wild. De pianist begon met het standaard huwelijksdeuntje, welke ineens veranderde in één van Benjamin’s grootste dansnummers. Gelijk na het eerste nummer gaf Ingrosso aan hoeveel zin hij had in deze show en dat dat ook bleek uit het enthousiasme van het publiek.

De Better Days-tour is onderdeel van het initiatief genaamd Liveurope. Het initiatief ondersteunt Europese concertzalen om zo de ‘kleinere’ Europese artiesten een podium te bieden. Liveurope wordt medegefinancierd door het Creative Europe-programma van de Europese Unie en wordt ondersteund door het Above 55-programma van het Nordic Culture Fonds.

Benjamin vroeg aan het Nederlands sprekende publiek of ze hem wat Nederlands konden leren. Na een volmondig “Hallo” barstte hij in lachen uit. “Fuck, now I’m fluent”, herhaalde hij, waarna hij een paar keer “Hallo” terug zei. Na een lachsessie gaf Ingrosso nog aan wat deze avond voor hem betekende en wat zijn doel is met de optredens: “Tonight is all about love.”

Zowel bij de Engelse als de Zweedse nummers wist het publiek volmondig mee te zingen. Benjamin en zijn band schrokken hiervan en lieten het publiek vaak genoeg de tekst overnemen. De energie die de Zweed op het podium had is onbeschrijflijk mooi om te zien. Hij sprong, hij danste, hij liet zichzelf meerdere keren op de grond vallen en buiten dat bleef hij zuiver zingen.

Veel nummers die hij zong zijn nog niet uitgebracht. Hij heeft hiervoor gekozen omdat hij de Amsterdamse fans een ‘mooi cadeautje’ wilde geven, omdat zij hem altijd ondersteunen. Tijdens het liedje ‘Afterlife’ begon hij met een speech over een familielid van hem welke ernstig ziek is. Hij hoopte dat wanneer deze persoon er niet meer is, dat hij hem alsnog weer ziet in het hiernamaals. Als reactie hierop vroeg hij de fans om hun lampjes aan te zetten, dit zorgde voor een magisch moment bij een magisch nummer.

Toen de band van het podium af was, verwachtten de fans een encore. Hoewel dit niet de planning was voor Ingrosso, besloot hij toch nog het podium op te komen. Hij zong hier het Zweedse nummer ‘Allt det vackra’, een fan-favorite. Dit was te merken aan het publiek, Benjamin stapte weg van de microfoon en het publiek zong zowat het hele nummer voor hem. Benjamin verliet het podium nu echt, met zichtbaar kippenvel op zijn armen.

De zanger heeft zijn Songfestival-hit ‘Dance You Off’ niet eens gezongen, maar dit deed de setlist zeker niet teniet. De fans verlieten de zaal al lachend en zingend en de avond werd vrolijk afgesloten. Voor zowel Benjamin als de fans was deze avond voor herhaling vatbaar.

Foto’s (c) Ilona van der Hoek

Deel: