De Indische Buurt kan het beste vergeleken worden met een hippe diverse wijk net buiten de toeristische gebieden van wereldstad Parijs. Maar het gezellige en levendige buurtje ligt toch echt op slechts een klein kwartiertje fietsen van station Amsterdam Centraal aan de oostkant van de hoofdstad waar afgelopen zaterdag het Jazzfest Amsterdam werd gehouden. Sinds 2011 laat het festival dit gedeelte van de stad bruisen en programmeert muziek van internationale allure. Vooral groots door intimiteit.

In de middag waren eerst de jongste bezoekers aan de beurt. Jazzfest richt zich op talentontwikkeling en daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen. Dit doet het festival doormiddel van workshops en kindertheater in OBA Javaplein. Einde middag stroomde echter de foyer van StayOkay, het kloppende hart van het evenement, al goed vol. De laatste toegangsbewijzen werden nog snel verkocht. Het bordje uitverkocht kon al snel bij de kassa worden opgehangen. Zo op het oog nietsvermoedende arriverende hotelgasten keken hun ogen uit. Ze werden met open armen ontvangen door vintage swing van de Roaring Cats die, afgewisseld door DJ Philippona met haar bijna onuitputtelijke stapel jazzplaten, tot middernacht de festivalentree veranderden in een kolkende nachtclub uit de roaring twenties.

Minuut Stilte

De jazzexpeditie door de wijk langs vrolijke huizen en trendy horeca kwam direct bij aanvang op stoom. De van oorsprong Puerto Ricaanse drummer, componist en geluidsontwerper Frank Rosaly mocht de spits afbijten op de locatie Cybersoek. Rosaly imponeerde het publiek met een enorme groove, vol met ritmes die al langgeleden waren ontstaan en, zoals hij tussendoor vertelde, van grote invloed zijn geweest op de ontstaansgeschiedenis van de jazzmuziek door de eeuwen heen. Hij vroeg de toeschouwers zelfs om een minuut stilte voor allen die daar aan bij hebben gedragen.

Frida Kahlo

In de grote zaal van StayOkay ontsproot zich ondertussen een prachtig samenwerking tussen de Chileense wereldster Melissa Aldana op saxofoon en het Jazz Collective van het Conservatorium van Amsterdam. Er werden onder andere stukken gespeeld van haar recente album ‘Visions’. Aldana liet zich voor deze nieuwe plaat inspireren door vrouwelijke Latijns Amerikaanse kunstenaars, zoals bijvoorbeeld Frida Kahlo.

 

Hard praten

Op het Coffee Company podium werd het publiek getrakteerd op straight-ahead jazz. De Catalaanse gitarist Joan Fort met zijn trio hadden de vermaarde Nederlandse saxofonist Simon Rigter uitgenodigd om de zaal plat te spelen. En dat was hard werken voor de heren musici. Waar het op de andere locaties tijdens het festival muisstil was tijdens de concerten, stond een deel van het publiek hier helaas hard te praten alsof ze elkaar jaren niet gezien hadden. Dit werd bijvoorbeeld pijnlijk hoorbaar bij een rustige gitaarsolo van Fort gedurende het optreden. Voor de volgende editie van Jazzfest mag dit echt een aandachtspunt zijn voor de organisatie.

Internationale doorbraak

Twee absolute hoogtepunten waren toch wel de optredens van de Letse jonge gitariste Ella Zirina op het Cybersoek podium en in de grote zaal van StayOkay het bijzondere duo Cato van Dijck en Anton Goudsmit. Zirina had het afgelopen jaar reeds twee albums, ‘Intertwined’ en ‘Unraveler’, uitgebracht en een derde verschijnt binnenkort. Het publiek van Jazzfest trakteerde zij op een werkelijk subliem solo-optreden waarbij iedereen ademloos en bijna ontroert toekeek. De bescheiden Ella Zirina is helemaal klaar voor een grote internationale doorbraak. Van Dijck en Goudsmit waren ook op dreef. Het was leuk om te zien hoe Anton Goudsmit, excellerend op zijn gitaar, tussen de nummers door even tot rust werd gemaand door Cato van Dijck. Waar Goudsmit nog even riep: “Hebben jullie er een beetje zin aan? Jullie zijn zo stil!”, riep Van Dijck zachtjes, “Dat gaan we dus niet doen.” Waar Cato van Dijck normaliter met haar eigen band My Baby vol gas moet geven qua vocalen, toonde zijn bij dit optreden hoe prachtig ingetogen zij kan zingen. Het was betoverend mooi.


Tot diep in de nacht denderde Jazzfest Amsterdam nog door op de klanken van Duke Ellington gespeeld door Jasper Blom Bigband bestaande uit een heerlijke groep muzikanten en in Studio/K ging het dak eraf tijdens de after party met Gumbo Night en DJ Leroy Rey.

Foto’s (c) Eric van Nieuwland

Deel: