Iedere week komen er tientallen nieuwe albums binnen op de redactie van Maxazine. Veel te veel om ze allemaal te beluisteren, laat staan te recenseren. Iedere dag één recensie zorgt ervoor dat er te veel albums blijven liggen. En dat is zonde. Daarom plaatsen we vandaag een overzicht van albums die op de redactie binnenkomen in korte recensies.

Gregor Meyle – Individualität

De Neue Deutsche Welle ligt al dik 40 jaar achter ons, maar er komt nog steeds heel erg goede popmuziek bij onze oosterburen vandaan. Het nieuwe album van Gergor Meyle bijvoorbeeld. Sinds 2007, het jaar waarin hij tweede werd in een tv talentenshow heeft Meyle zich steeds verder ontwikkelt. Het nieuwe album ‘Individualität’, is tot nu toe zonder twijfel de kroon op zijn werk. Wat een prachtig album. Hield je al van Herbert Gronemeyer of bijvoorbeeld van Paul Carrack, dan bereid je maar voor. Meyle’s album overtreft deze artiesten met gemak. Er staat geen enkel zwak nummer op dit album. ‘Mein echtes Leben’ is een echte laid back parel, waarbij de zon vanzelf gaat schijnen. Heel goed geconstrueerd, en ook nog een pianosolo, waar krijg je die nog? Een heerlijk album. Op naar de zomer (Jan Vranken) (8/10) (Meylemusic)

Yard Act – Where’s my Utopia

De uit Leeds afkomstige band Yard Act maakt de laatste twee jaar een stormachtige ontwikkeling door. De doorbraak kwam met ‘The Overload’ uit 2022, waarna de band uitgebreid ging Touren langs de nog wat kleinere clubs. Dat zal na ‘Where’s my Utopia’ wel gaan veranderen. Het nieuwe album is een enorm leuk album geworden, waarop het duidelijk wordt dat de band muzikaal enorm gegroeid is. ‘We make Hits’, het tweede nummer op het album, zou wel eens een voorteken kunnen blijken te zijn als we over tien jaar op de carrière van deze band terugkijken. Na het eerder op veel gitaar geënte ‘Overload’ album, waarop heel erg goed spelen nog niet eens een voorwaarde was, is het nu vrolijkheid en innovatie troef. Leuke vondsten, lekker gecomponeerd, heerlijke teksten. dit is een topalbum. (Jan Vranken) (8/10)(Universal Music Operations)

Amatorski – Curves and Bends, Things Veer

De Belgische band Amatorski, hetgeen in het Pools ‘amateur’ betekent heeft een nieuw album uitgebracht. Geheel in dromerige lo-fi sferen zoals je van ze mag verwachten. Het is alweer in 2008 geweest dat ze de runner up waren in de finale van de talentenjacht van een bekend Belgisch tijdschrift. Het is al 10 jaar geleden dan hun album ‘From Clay to Figures’ uitkwam dus we mogen hier best van een herrijzenis spreken. Muzikaal is er echter niks nieuws onder de zon. De band maakt nog steeds dezelfde, beste goede, muziek waar verder eigenlijk niemand wakker van zal blijven liggen of extreem enthousiast van zal worden. Voor de fans zal het fijn zijn dat er een nieuw album is, dat geloof ik meteen. Argeloze voorbijgangers zullen het niet vervelend vinden, maar ook zeker niet staan blijven. (Jan Vranken) (6/10) (Motion music/Crammed Discs)

Another Sky – Beach Day

Another Sky is een uit London afkomstige indie band die een vrij originele klinkende eigen versie maakt van post-rock muziek die erg breed geproduceerd wordt, en daardoor al gauw het label ‘cinematografisch’ zal krijgen van luisteraars. Tel daar de aparte stem bij op van zangers Catrin Vincent en je kan een idee krijgen van met wat voor muziek we te maken hebben. het album is muzikaal niet heel erg hoogstaand, en de productie is adequaat. ‘The Pain’ is een lekker nummer dat het live goed zal doen, met die lekkere gitaarexplosie als bridge. ‘A Feeling’ is vooral tekstueel bijzonder amusant. Het album heeft me zeker nieuwsgierig gemaakt naar hoe deze band live zal klinken, en mochten ze komen optreden dan zal ik het zeker gaan checken. Het album zal ik zeker nog wel eens een keer draaien, als ik tijd heb. (6/10) (Universal Music Operations Limited)

Julian Lage -Speak To Me

Julian Lage is een Amerikaanse jazzgitarist en componist, uit Santa Rosa, Californië. Met een muzikale carrière die begon toen hij nog maar een kind was, heeft Lage zich sindsdien gevestigd als een van de meest gerespecteerde figuren in de moderne jazz. Hij staat bekend om zijn virtuoze techniek en veelzijdige benadering van muziek, waarin hij elementen van jazz, klassiek, folk en country naadloos integreert. De stukken voor zijn nieuwste album ‘Speak to Me’ componeerde hij samen met zijn trio, tijdens de laatste tournee. Later in de studio werden de stukken in hun finale keurslijf gedwongen. Lage is zo veelzijdig dat hij een compositie kan laten spreken als solo stuk, maar ook als big band of kwintet compositie. Niets is te gek. Naast virtuoos in ensemble spel zoals we kunnen horen op een compositie als ‘Northern Shuffle’ is het album ook solo een verademing. Luister naar ‘Myself around You’. Dit album is een verademing, alsof je na de voorjaarsschoonmaak de woning nog eens even lekker een dagje door laat waaien. Zet dan vooral een track als de titeltrack ‘Speak to Me’ erbij op. Wat een fantastisch goed album is dit. (Jan Vranken)  (9/10) (Blue Note)

Deel: