Architects is een metalcoreband uit Brighton. De band werd opgericht door de gebroeders Searle, in 2004. De muziek van Architects is een mix tussen verschillende genres. Het gaat dieper dan alleen de muziek, het heeft een verhaal. Kort na de release van hun zevende album ‘All Our Gods Have Abandonded Us’, overleed gitarist en voornaamste songwriter Tom Searle aan huidkanker. In september 2017 werd de single ‘Doomsday’ uitgebracht. Dit was het laatste nummer waar Tom Searle aan heeft meegeholpen voor zijn dood. Tot de dag van vandaag zit Dan Searle nog steeds achter de drums en tilt zo de familienaam naar een nog hoger level.

Alhoewel de meeste metalcorefans als extreem en intimiderend over kunnen komen, zijn het hele vriendelijke mensen. De donkergekleurde kleding en vrijwel heftige manier van dansen, zorgt voor vele vooroordelen. Ondanks Architects door de jaren heen veel fans erbij heeft gekregen, was de Afas vooral gevuld met trouwe fans. Na een uitloop van een half uur was het dan eindelijk tijd. Het podium was opgedeeld in twee ‘verdiepingen’. Op de eerste verdieping stonden de drummer en twee van de gitaristen. Op de bovenste verdieping begonnen de zanger en de bassist. De lichten vielen uit, de zaal kleurde rood. De band opende met hun nieuwste single ‘Seeing Red’. Het eerste wat opviel, was dat de zanger iemand had meegenomen. Namelijk een cameraman. Hij heeft het hele concert opgenomen, voor hoogstwaarschijnlijk een documentaire of een aftermovie.

De Britse metalcoreband Architects staat bekend om hun energie en technische virtuositeit, dat werd op een indrukwekkende manier tentoongesteld tijdens het concert. De setlist bestond merendeels uit nummers van hun recente album ‘For Those That Wish To Exit’. Maar de fans waren duidelijk meer fan van de nostalgische nummers. Zanger Sam Carter, stelde iedereen uit de band voor en zorgde voor goede interactie met het publiek. Hij deed zijn vest uit en droeg een Nederlands Elftal shirt. Het publiek vond het geweldig om te zien. Het is natuurlijk altijd speciaal als iemand waar je naar opkijkt, iets doet waardoor je je extra verbonden voelt.

Nogmaals: de podiumproductie was adembenemend. Het gebruik van geavanceerde lichteffecten en visuele projecties versterkte de impact van de muziek, waardoor elke noot een diepere betekenis kreeg. Eigenlijk is de term ‘concert’ te ondergewaardeerd, het was een emotionele reis. Twee emoties die het meest centraal stonden waren woede en verdriet. Dit kwam telkens terug in de kleuren van de lichten. Rood en blauw.

Elke show hebben ze een moment, waarbij de bandleden Tom eren. Het begint met een motiverende speech. Zo vertelde Carter dat iedereen doodgaat. We moeten dankbaar zijn voor het leven. Wij zijn volgens hem allemaal bang, omdat wij niet weten wat komen zal. Hij kondigde aan om tegen vrienden en familie te vertellen dat je van ze houdt en dit mooie moment met zijn alle te delen. Om af te sluiten met een gezamenlijk; ‘For Tom forever’. Hierna volgde een staande ovatie.

Architects heeft bewezen dat ze niet alleen maar een voorprogramma van Metallica zijn, zoals de nieuwe fans hun kennen. Architects heeft een weergaloze muzikale beleving neergezet in de Afas Live.

Foto’s (c)  Megan Keijzer

Deel: