De Britse neoprog supergroep Arena stond afgelopen zondagavond in een gezellig volle Cacaofabriek te Helmond. Het concert had een prettige aanvangstijd van half 8, waardoor iedereen ook op tijd weer thuis kon zijn. Fijn als voor het gros waarschijnlijk morgen de werkweek weer begint. De bandleden hadden in ieder geval geen haast en maakten na het concert genoeg tijd voor de aanwezige fans.

Desbetreffende bandleden zijn ook niet de minste. Op zang vinden we Damian Wilson, die onlangs nog op het podium stond tijdens de Ayreon concerten, zong zoals vanouds weer de sterren van de hemel en bespeelde het publiek op geheel eigen wijze. Wat een strot! Heel even zorgde zijn kapsel voor wat roet in het eten. Hij vertelde ons dat het ergste wat een zanger kan overkomen net even daarvoor gebeurd was. Een van zijn lange haren zat vast in zijn keel. Gelukkig stond de thee al klaar en was lonely robot John Mitchell aanwezig op het podium om het publiek een mop te vertellen zodat Wilson zijn keel kon vrijmaken. Diezelfde Mitchell was vandaag in topvorm. Zijn spel betoverde en zorgde voor de welbekende moeilijke gezichten bij de solo´s in het publiek. Met het prachtige ´The Visitor´ als een van de hoogtepunten.

Verder vonden we nog op het podium voormalig drummer van Marillion Mick Pointer, (o.a.) Pendragon leider Clive Nolan en bassist Kylan Amos. De band had er zichtbaar enorm veel zin in en was dankbaar te mogen spelen. Zoals in de titel al vermeld was dit de laatste show van Arena voor een poosje. In het dankwoord wat Nolan ons gaf, gaf hij aan dat ze maar weer eens een nieuw album moesten gaan maken, dan konden ze weer op tour. Dat is geen slecht idee. De chemie op het podium sloeg over op de zaal, die in het begin toch even moest inkomen. Het geluid was prima, op een minpuntje midden in de set na, waar de bas ineens bleef dreunen. Gelukkig relatief snel gefixt.

Tijdens een arena concert wordt je de set ingezogen en dat was deze avond niet anders. De band leverde een prachtige show, als er dan toch wat gezeurd mag worden is dat ‘Salomon’ niet gespeeld werd. Tja, ze kunnen niet alles spelen. Een uur en drie kwartier was het puur genieten. Niet alleen voor het publiek, ook Arena genoot van deze fijne avond in Helmond.

Foto’s `: Eus Driessen

Deel: