In 2021 bracht Nick Cave met zijn vaste compagnon van The Bad Seeds, Warren Ellis, het album ‘Carnage’ uit.
Voor Cave’s doen een vrij gevarieerd album. Opgenomen in een sobere setting. Deels noodgedwongen door de pandemie. Toch kwam er in hetzelfde jaar nog een tournee. Ook weer zonder zijn vertrouwde Bad Seeds, maar wel met Warren Ellis, en verder op drums Johnny Hostile en drie achtergrondzangers T Jae Cole, Janet Rasmus en Wendi Rose.

Er werden voornamelijk intieme concertzalen aangedaan voor Cave’s doen. Zoals twee uitverkochte avonden in Carré in Amsterdam in oktober 2021. Waarbij werd bewezen dat de songs van het album live perfect tot z’n recht kwamen. Daarnaast bleek Nick Cave ook in deze sobere setting met vooral nieuw materiaal zich staande weten te houden als perfecte performer. Nu is er uit deze tournee een officiële live registratie verschenen die is opgenomen in de Sydney Opera House.

Zoals we Nick Cave horen zeggen aan het begin na ‘Spinning Song’ was dit de laatste avond van de tournee.
Want het bijzondere aan deze registratie is dat er weinig tot niets lijkt te zijn geknipt. Dus ook de toespraken van Cave tussen de nummers door zijn in z’n geheel te horen. Het voorkomt dat het een klinische registratie wordt.
Zoals veel live albums wel vaak worden uitgebracht. Voor de bezoekers van de concerten in Carré zal niet alleen de setlist grotendeels bekend voorkomen, maar ook de interactie met het publiek dat op het balkon zit in ‘Balcony Man’. Dat bleek dus een standaard onderdeel te zijn? Cave weet het wel te verpakken alsof het spontaan is.

Net als in Amsterdam zijn de nummers in de live uitvoering ook hier van een ongekende schoonheid. Zoals het duet met Wendi Rose in ‘Lavender Fields’. Of de volledig naar zijn eigen hand gezette cover van ‘Cosmic Dancer’ van T-Rex. Eén opvallend verschil in de setlist met de concerten in Amsterdam is dat het hier zo populaire ‘Into My Arms’ hier is vervangen voor ‘Breathless’, veel minder bekend, maar wel één van Cave’s meest optimistische nummers uit zijn oeuvre.
Natuurlijk is een concert van Nick Cave vooral een belevenis waar je eigenlijk zelf bij zou moeten zijn. Toch komt deze live registratie dichtbij de ervaring. Voor de bezoekers van de concerten van deze tournee is het een mooi aandenken. Voor de fans een mooie zoethouder, want er schijnt binnen niet al te lange tijd weer een nieuw album en tour aan te komen met The Bad Seeds. (9/10) (Goliath)

Deel: