Liefhebbers van Britpop zoals Oasis en The Artic Monkeys kennen Orange Skyline al wel. Wie in 2022 tijdens de Olympische Winterspelen het schaatsen volgde, hoorde met regelmaat hun meeslepende ‘A Fire’ voorbijkomen. De band speelde dit jaar op Pinkpop en ESNS, ze kregen een Edison nominatie en speelden enorm veel. Orange Skyline is terug met hun nieuwe titelloze tweede album. Afkomstig uit Groningen, al is dat totaal niet terug te horen aan hun Britpopgeluid.

Orange Skyline is opgericht nadat de broers Niels en Stefan van der Wielen in een concert van Oasis bezochten. “Oasis live zien was voor ons zo inspirerend omdat de boodschap zo positief is: ‘maak er wat van, live forever!'”, aldus Stefan, ‘In die zin is het eigenlijk de blues van onze kant van de oceaan. Wat ook inspirerend was, was dat dit voor ons de eerste (en zeker niet de laatste, haha) keer was dat we een overwegend Engelse publiek meemaakten bij een concert. Wat een passie! Kijk, Engelsen en Nederlanders hebben als overeenkomst dat in beide culturen het belangrijk is om niet teveel van de norm af te wijken. ‘Kop boven het maaiveld’, ‘Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’, ‘Keep calm and carry on’. Dat werk. Maar het grote verschil is, is dat als Engelsen naar een concert, voetbalwedstrijd of feest gaan, de norm collectief wordt verschoven naar ‘Helemaal leip met z’n allen’. Vooral dat ‘met z’n allen’ is een belangrijke. Al in de trein onderweg met de hele coupé het op een zingen zetten. Je favoriete band achterna reizen alsof en ze aanmoedigen alsof het een Europese uitwedstrijd van je voetbalclub is. Die trots en oprechte liefde voor muziek is iets wat ik weer voel als ik een Oasis nummer hoor. En dan heb ik meteen zin om zelf weer aan de bak te gaan.”

Zelf aan de bak gaan is voor Orange Skyline niet zo moeilijk. Voor Oasis is dat minder vanzelfsprekend. “In 2024 is het precies 30 jaar nadat hun eerste album uitkwam. Toen hebben ze 15 jaar bestaan tot ze in 2009 uit elkaar gingen. Dan kunnen ze in 2024 weer precies 15 jaar later bij elkaar komen. Wiskunde was nooit mijn sterkste vak, maar dit zou zuiver wiskundige schoonheid zijn. Wist je trouwens dat muziek bij de oude Grieken tot het domein van de wiskunde werd gerekend? Pythagoras (ja van die Stelling) is bijvoorbeeld een van de grondleggers van de harmonieleer. Nou ik denk als we het Pythagoras zouden vragen dat hij ook zou zeggen dat Oasis bij elkaar komt.”, praat Van der Wielen zichzelf hoop in. En dat terwijl Oasis nu verleden tijd is en Orange Skyline de toekomst heeft. Samen met jeugdvriend en drummer Mart Atema maakten de gebroeders van Orange Skyline een band met potentie, die werd gecompleteerd met bassist Simon Christiaanse. De eerste EP was echt ‘Britpop’, het eerste album maakte een crossover naar electronica en bij het laatste album is de sound weer ‘back to basics’. De band is altijd in ontwikkeling. “Als je als artiest comfortabel bent op de creatieve plek waar je je op dat moment bevindt, dan is het tijd om iets anders te doen”, geeft Stefan aan, “Als het goed is werk je altijd naar iets nieuws toe, zodra een nummer van ons de studioruimte verlaat en de wereld in wordt geslingerd, dan zijn we eigenlijk al bezig met de volgende. Komende tijd zullen we die nieuwe nummers alvast verwerken in onze live set. Ik denk dat ze een mooie verrijking zijn van onze sound. Als je het mij vraagt is het volgende album gewoon een klassieker in de maak! Haha. Qua sound een grootse rock ’n roll plaat, met nummers die dicht bij onszelf staan.”

Twee broers in een band kan enorm fout gaan. Zo is Oasis een bekend voorbeeld van bands van broederruzie. Maar juist bij Crowded House is de samenwerking tussen broers een enorme aanvulling op het muzikale landschap gebleken. Orange Skyline kan wat dat betreft het best vergeleken worden met die laatste band. “Niels is de muzikale alleskunner die mooie nummers bedenkt en in de repetitieruimte de muzikale troepen in stelling brengt om die nummers perfect uit te voeren. En dan kom ik en beuk daar tegenaan en ontregel de boel. En dan zetten we het samen weer in elkaar. Works every time!” Dat dat werkt is duidelijk. Nederland wordt op het moment overspoeld door duizenden rappers en tribute bands, terwijl Orange Skyline zich staande moet houden als band met een eigen stijl. “Tsja, hoeveel (indie)rockbands zijn er nou (nog) actief in Nederland? Volgens mij zijn we zo’n beetje de laatste der Mohikanen. De laatsten die geen rappende TikTokker of TikTokkende rappers zijn haha. In ieder geval zijn we nog een van de zeldzame acts die zonder achtergrondbandje spelen wat meeloopt! Dat is een belofte waar je ons aan mag houden. Iedere avond spelen we alsof het de laatste keer dat we spelen, en als je met die energie speelt, dan kan moet het ook there and then gebeuren.”

Dit jaar stond Orange Skyline op Pinkpop, een prachtige bekroning van de successen die het nieuwste album meebrachten. Voor veel artiesten het hoogtepunt in hun carrière. “Soms heb je van die shows waarvan je achteraf pas bedenkt hoe bijzonder en tof het eigenlijk was”, beaamt Stefan, “Maar op Pinkpop was de hele band zich vanaf seconde 1 daarvan bewust! Van ieder moment optimaal genoten en alles gegeven. En dat is precies hoe een optreden voor ons moet zijn. Dus voor de komende shows geldt: zodra Mart met z’n drumstokjes het eerste nummer aftikt, volle bak gaan met z’n allen en ervan genieten!”

Orange Skyline tourt de komende tijd nog flink in de lage landen, om eind november hun tournee af te sluiten in de Melkweg. Komende week staat de band onder anderen in de ECI Cultuurfabriek in Roermond. Voor dit concert zijn kaarten te winnen via Maxazine.

Foto’s (c) Hans Kreutzer

Deel: