Op maandagavond, de eerste van twee exclusieve Nederlandse shows in Tilburg, bracht len de legendes van Cypress Hill het publiek in Poppodium 013 in Tilburg in extase. De avond begon met een merkbare temperatuurstijging binnen, terwijl buiten de warmte nog intenser was. Het zou snel kantelen, want de avond eindigde dampend heet in de main van 013.

Met meer dan drie decennia in de muziekindustrie, blijft de invloed van B-Real, Sen Dog en DJ Muggs (die de band inmiddels heeft verlaten) onmiskenbaar. Ontstaan in 1988 brengen de mannen nu al 35 jaar hun direct herkenbare mix van hiphop, funk, rock, soul en jazz. Een mix waarmee ze inmiddels bijna 20 miljoen albums verkochten en hen tot een van de meest commerciele West Coast hiphop acts maakte.

Het voorprogramma van de avond werd verzorgd door de Nederlandse rapper Kingsize, een woordenwaterval die indruk maakte met zijn kwalitatieve teksten en strakke levering. Een zwaargewicht het vrij goed lukte de zaal op te warmen voor de mannen uit Los Angeles, en niet alleen qua temperatuur. Zijn optreden zette de toon voor de energieke avond die volgde.

Cypress Hill nam het publiek in 013 mee op een nostalgische reis die voor velen begon met hun doorbraak in 1991 met het gelijknamige debuutalbum. De groep uit de Verenigde Staten liet er duidelijk geen gras over groeien, toen de avond geopend werd met een sterk staaltje scratchwerk, waarbij de metal niet geschuwd werd. Met ‘I wanna get high’ begon het echte werk, waarbij B-Real natuurlijk met een grote joint het podium op stapte. Klassieke hits zoals ‘I Ain’t Goin’ Out Like That’, ‘Insane in the Brain’ en ‘When the Shit Goes Down’ kwamen al direct in het begin en werden met luid gejuich ontvangen. Een onverwachte start, maar zeker een die de sfeer er direct in bracht. De aanhoudende pro-marihuana boodschap van de groep bracht destijds al een golf van waardering binnen de alternatieve hiphop-gemeenschap, die ook veel aansluiting vond bij rockliefhebbers. Zo ook in Tilburg.

Met hun nieuwste werk, ‘Back in Black’, keerde Cypress Hill terug naar hun roots, zoals desgevraagd beantwoord door Sen Dog. De groep bewees in Tilburg opnieuw hun vermogen om de rapscene te beïnvloeden met progressieve teksten, kenmerkende geluiden en aangrijpende straatgerichte thema’s. ‘Back in Black’ illustreerde hun blijvende relevantie en creatieve kracht, zelfs meer dan 30 jaar na hun debuut.

De setlist van Cypress Hill was een samenstelling van bekende en iets minder bekende nummers, waaronder ‘Hits From the Bong’, ‘Legalize it’, en ‘How I Could Just Kill a Man’. Het publiek werd meegesleept door de muziek en zong elk nummer luidkeels mee, met de onmiskenbare kenmerkende nasale stem van B-Real die de zaal vulde.

Het was een avond van nostalgie, energie en positieve vibes, waarbij Cypress Hill opnieuw bewees waarom ze na al die jaren nog steeds als supersterren in de rapwereld worden beschouwd. Met een afsluitend eerbetoon aan hun klassieker ‘(Rap) Superstar’ leek het over, maar pasde House of Pain klassieker ‘Jump Around’ verlieten de concertgangers de zaal met een gevoel van voldoening en bewondering voor de tijdloze kracht van Cypress Hill.

Deel: