Dinsdagavond was het zover: de legendarische Britse heavy metalband Iron Maiden gaf een verpletterend optreden in de Ziggo Dome in Amsterdam. Het concert maakte deel uit van hun ‘Future To Past’-tour, waarin ze zowel hun iconische album ‘Somewhere In Time’ uit 1986 als hun meest recente werk ‘Senjutsu’ uit 2021 vierden.

Vanaf het moment dat de zaallichten uitgingen en het intro van de film ‘Blade Runner’ door de speakers schalde, was de sfeer in de zaal elektrisch geladen. Het publiek was al uitzinnig voordat de band ook maar één noot gespeeld had. Iron Maiden weet als geen ander hoe ze een show moeten openen en het publiek direct in de greep moeten krijgen.

Het concert begon met het meeslepende ‘Caught Somewhere in Time’, waarmee meteen de toon werd gezet voor de avond. Het publiek werd teruggeworpen naar de gloriedagen van de band en de energie in de zaal was voelbaar. Het was alsof de tijd even stil stond en de fans zich weer 18 jaar oud voelden.

Een opvallend moment tijdens het nummer ‘The Time Machine’ was de backdrop waarop drie data te zien waren: “25-12-1975”, “03-09-2021” en “29-09-1986”. Deze data symboliseerden de oprichting van de band, de release van hun recente album ‘Senjutsu’ en de release van het legendarische ‘Somewhere In Time’. Een subtiele knipoog naar de geschiedenis van de band die zeker gewaardeerd werd door de fans.

Iron Maiden wist de setlist perfect in balans te houden, met een mix van nieuwe en oude nummers. Hoewel de band geen nieuwe releases nodig heeft om hun fans te behagen, waren de hoogtepunten van de avond ongetwijfeld de klassiekers zoals ‘Stranger in a Strange Land’, ‘Heaven Can Wait’ en ‘Alexander the Great’. Deze nummers werden luidkeels meegezongen door het enthousiaste publiek, dat nog altijd een van de meest toegewijde en gepassioneerde fanbases ter wereld vormt.

De show van Iron Maiden was een perfecte combinatie van old school en new school. Het podium was uitgerust met moderne LED-schermen en -verlichting, maar behield ook de kenmerkende grote backdrops en de imposante monitoren op de vloer. Iron Maiden blijft trouw aan hun roots en weet precies hoe ze hun fans moeten geven waar ze naar verlangen.

Frontman Bruce Dickinson, nog steeds gezegend met een fenomenale stem, gaf een krachtige en meeslepende performance. De achtergrondzang van Steve Harris, de oprichter van de band, was misschien iets te prominent aanwezig, maar dat mocht de pret niet drukken. En Janick Gers, de gitarist, was nog altijd een combinatie van Angus Young en een volksdanser, wat het publiek alleen maar meer kon waarderen.

Na een avond vol nostalgie en 120% inzet van de band verlieten de fans de Ziggo Dome met een voldaan gevoel. Iron Maiden bewees opnieuw waarom ze nog steeds de grootste hardrockband ter wereld zijn en waarom hun fans hen blijven steunen. Het was een avond vol kippenvelmomenten en het publiek voelde zich weer even 18 jaar oud. Up The Irons!

Deel: